Kalverfraude: 1439 boeren betrapt en de meerlingenpiek is over

De geruchtmakende kalverfraude in de melkveehouderij bracht fouten aan het licht bij 1439 boeren. Ze moeten 2,7 miljoen euro aan naheffing betalen.

Dat is omgerekend 1876 euro per boer. Nog eens 555 boeren wacht een geschatte naheffing van bij elkaar 540.000 euro, blijkt uit de eindrapportage van Landbouwminister Carola Schouten.

De fraude kwam vorig jaar aan het licht . In het Nederlandse runderregistratiesysteem werden opvallend veel meerlingen bijgeschreven. Zo konden boeren de fosfaatregels ontduiken; pas als een koe heeft gekalfd telt die mee voor de productie. Het gevolg was dat boeren vanwege de strengere fosfaatregels minder koeien hoefden weg te doen.

De meerlingpiek lag in juni vorig jaar. Toen werd ruim 6 procent van het aantal geboren kalfjes opgegeven als meerlingkalf. Inmiddels zit dat weer onder het normale niveau van 5 procent per maand. Schouten trok bij de eerste vermoedens fel van leer; 180 bedrijven kregen controleurs op bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en 2064 bedrijven werden administratief geblokkeerd .

Bij de 1439 betrapte boeren gaat het om bedrijven waar tenminste één melkkoe ten onrechte als vaars stond geregistreerd terwijl die koe had gekalfd en dus had moeten meetellen in het fosfaatreductieplan. Bij de boeren die als eerste bezoek kregen zat grofweg de helft fout; 71 boeren kregen een proces-verbaal. Zij moeten zich voor de rechter verantwoorden. Nog eens 26 kwamen er vanaf met een schriftelijke waarschuwing. Bij 81 boeren was niets aan de hand. Bij de tweede controlegroep bleken bij 337 bedrijven de fraudevermoedens niet waar. Deze boeren krijgen een vergoeding als zij aantoonbaar schade hebben geleden, meldt Schouten.

Nieuws

Meest gelezen