Kalasjnikovs, grote hoeveelheden munitie, drugs en explosief gevonden in zaak Oosterwolde

Bij doorzoekingen en aanhoudingen die de politie en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland eind vorige week in onder meer Oosterwolde deden, is een arsenaal aan wapens gevonden.

In totaal zijn er drie kalasjnikov-geweren, andere vuurwapens, grote hoeveelheden munitie, synthetische drugs, een zwaar explosief, kruit, springstof, zuur, kapmessen en honkbalknuppels aangetroffen.

In een tas in een auto vond de recherche twee kalasjnikov-geweren, twee pistolen en drie kilo synthetische drugs (amfetamine). In een van de doorzochte panden werden veel lege, doorzichtige plastic verpakkingen van handgranaten gevonden. Bij de aanhouding in Drachten van drie verdachten zijn in een auto twee automatische wapens aangetroffen, waaronder één kalasjnikov.

Zoektocht naar ‘verstopplaatsen’

Een speciale zoekploeg van Defensie was vorige week op zeventien plaatsen op zoek naar verstopplaatsen, niet zonder resultaat. In meerdere verborgen ruimten werden gebruiksklare wapens en munitie gevonden, bijvoorbeeld met de inzet van röntgenapparatuur.

Bij de doorzoekingen is tevens beslag gelegd op telefoons, simkaarten, computers, laptops, gegevensdragers, valse identiteitspapieren en administratie.

De invallen en doorzoekingen volgden na maandenlang onderzoek. De vondsten bevestigden de verdenkingen van het OM: handel in vuurwapens en verdovende middelen, fraude en geweldsdelicten.

Aanhoudingen

Bij de actie zijn tien verdachten aangehouden: een man (34) uit Oosterwolde, twee mannen (31 en 34) uit Leeuwarden, een man (35) uit Roosendaal, een man (35) uit Beilen, een man (43) uit Marum, een vrouw (38) uit Groningen, een man (36) uit Hoogeveen en twee mannen (24 en 33) zonder vaste woon- of verblijfsplaats. Alle verdachten zijn maandag voorgeleid en blijven voorlopig vast zitten.

De 43-jarige verdachte uit Marum is bij zijn aanhouding in zijn been geschoten. Hij is buiten levensgevaar.

Lees ook LC+ | Veroordeelde Tsjûkemarmoord verdachte in grote wapenhandelzaak

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland