Kades lopen onder op Terschelling, water bij Schiermonnikoog het hoogst

Terschelling Foto Sytse Schoustra

Hoog water zorgde zondagmorgen voor overstroomde kades op Terschelling, na de stuwende noordwesterstorm in de nacht van zaterdag op zondag.

Om erger te voorkomen werd bij Harlingen de keermuur gesloten. ,,Dat is niet zo bijzonder hoor’’, zegt woordvoerder Michiel Zijlstra van Wetterskip Fryslân. Die gaat bij een verhoging van 1,90 dicht.’’

Ook de afwateringen van de waddeneilanden gingen dicht, om te voorkomen dat opgestuwd zeewater binnen zou lopen. De maatregelen zijn genomen omdat het water op verschillende plaatsen hoger kwam dan voorspeld. Zo was voor Harlingen 2,70 boven NAP voorspeld, dat werd 2.80.

Het hoogst werd het water opgestuwd bij Schiermonnikoog, waar het 3 meter boven NAP uitkwam. ,,Maar dat heeft zover we weten geen problemen opgeleverd’’, aldus Zijlstra. Wel wordt zondagmiddag de dijk tussen Holwerd en Lauwersoog gecontroleerd, en de kade van Schier, ,,ook om te kijken of daar grote stukken troep zijn aangespoeld’’.

Op Terschelling rees het water tot zo’n 2.57 boven NAP. Op de kade geparkeerde auto’s stonden in het water.

Duinafslag bij paviljoen Ameland

Op Ameland is bij strandpaviljoen The Sunset bij Hollum door de storm veel duinafslag geweest. Het hoge water, zondagochtend 2.93 boven NAP, in combinatie met de harde wind spoelde zoveel zand onder het strandpaviljoen weg, dat het hoofdgebouw helemaal vrij kwam te staan. ,,Het valt nu nog mee’’, aldus Sunset-eigenaar Harold van Workum. ,,We hebben aardig geluk gehad. Maar we krijgen maandag weer een dikke storm en hebben nu geen buffer meer.’’

Technici van installateur Veltman demonteerden overdag het installatiewerk onder het paviljoen om kortsluiting te voorkomen. Op de Facebookpagina van The Sunset schreef Van Workum: ,,Met nog een storm genaamd Corrie in het vooruitzicht houden we ons hart vast.’’ Nieuwsgierige kijkers moesten een steile weg van een 4 meter naar beneden nemen naar het strand.

Polder Terschelling onder water

De Cupido's Polder, een gedeelte van het natuurgebied de Boschplaat op Terschelling, is door de regen en wind in de nacht van zaterdag op zondag helemaal onder water komen te staan. Zondagmiddag liep het water weer weg en dat levert bijzondere beelden op: met veel kracht stroomt het zeewater, terug naar de zee.

Bij twee paviljoens in Lauwersoog kwam het water zondagmorgen bijna tot aan de deur. Meerdere bedrijven in de haven van Lauwersoog hebben voorzorgsmaatregelen tegen het hoge water getroffen. Maandagochtend wordt er weer hoogwater verwacht.

 

Schade in Friesland valt mee

Voor het overige lijkt de schade door de storm in Friesland mee te vallen, zeker in vergelijking met Groningen, waar de ringweg werd afgesloten omdat een stuk van de gevel van het Gasuniegebouw los was geraakt. In Anderen (Drente) woei een achtergevel uit de schuur van een boerderij.

In Friesland moest de brandweer een aantal malen in actie komen wegens stormschade, zoals in Franeker, op de stationsweg in Grou en in Damwâld. Een wandelpad langs de Prinsentuin in Leeuwarden is afgezet omdat een boom was omgewaaid.

Zondag verwacht het KNMI geen zwaar weer, maar voor maandag voorspelt het instituut zwaren windstoten in het westen en noordwesten. In de loop van de ochtend kunnen die aan de kust en rond het IJsselmeer oplopen tot 100 kilometer per uur. Daarom is voor de maandagochtend code oranje afgegeven.

Nieuws

menu