Kabinet zet deur open voor bewapende drones op Leeuwarder Vliegbasis

Een Reaper van de British Royal Air Force in actie in Afghanistan. FOTO EPA/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Het kabinet zet de deur op een kier voor de bewapening van drones, de MQ-9 Reapers, op Vliegbasis Leeuwarden.

De komende maanden doet ze onderzoek naar de kosten en naar de voor- en nadelen. De Tweede Kamer komt pas later aan zet. 

Eén ding is nu al zeker: de linkse oppositie zal er niet zonder slag of stoot mee akkoord gaan. Die hamerde voor de invoering telkenmale op het feit dat de drones niet zouden worden bewapend, met als uitkomst dat de Tweede Kamer hier in de toekomst apart toestemming voor moet geven.

‘Operationele meerwaarde’

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) ziet echter een ‘operationele meerwaarde’, zo meldt zij in een kabinetsbrief die vrijdagavond laat is verstuurd. Visser antwoordt op vragen van VVD-partijgenoot André Bosman. 

In Leeuwarden wordt het drone-personeel opgeleid. De afdeling valt onder het 306-squadron. Binnenkort komen de vier toestellen naar Leeuwarden. 

De Reapers zijn uitgerust met allerlei sensoren die vanuit de lucht informatie binnenhalen en doorgeleiden naar de bijbehorende grondstations. Vanaf 2021 komt het systeem bij Defensie in gebruik.

De Reapers hebben een levensduur van twintig jaar. Volgens de staatssecretaris is het ,,noodzakelijk’’ dat Defensie nieuwe inzetmogelijkheden blijft onderzoeken om ,,relevant te blijven’’. Een van die mogelijkheden is de uitrusting met wapens.

Gekwalificeerd personeel

Visser heeft het over ‘tijdkritische inlichtingen’; met een bewapende drone kan er in het heetst van de strijd sneller worden ingegrepen in vijandelijk gebied. Technisch gezien, zo stelt zij, is het niet anders dan een raket die wordt afgevuurd. ,,Het is geen autonoom wapen en in alle gevallen beslist gekwalificeerd personeel om tot inzet over te gaan.’’

Defensie wint de komende maanden informatie in bij de Amerikaanse ontwikkelaar.

Drones worden ingezet tijdens buitenlandse missies maar bijvoorbeeld ook bij rampen. Een Reaper kan 24 uur achter elkaar dienstdoen. De vier onbemande vliegtuigen hebben een spanwijdte van 20 meter. Ze zijn 11 meter lang en worden aangestuurd door een radar en een grondstation.

151 nieuwe banen

De komst van de drones (investering: 179 miljoen euro) levert Vliegbasis Leeuwarden 151 nieuwe banen op. Het personeel is opgeleid bij de Amerikaanse luchtmacht op de Holloman Air Force Base in New Mexico.

In november diende VVD’er Bosman een motie in om naar bewapening te kijken. „Waarom wel in missiegebied rondvliegen en gevaar signaleren, maar niet kunnen ingrijpen?”, vroeg hij zich af. De motie kreeg destijds steun van PVV, ChristenUnie en SGP.

Nieuws

Meest gelezen