Kabinet laat lucht uit een ventiel dat op knappen staat

Lucht voor jongeren en kleine ondernemers moet de naleving van de coronamaatregelen redden. Premier Mark Rutte: ,,Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt.’’

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorafgaand aan de persconferentie over de coronamaatregelen.

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorafgaand aan de persconferentie over de coronamaatregelen. FOTO ANP

Scholieren en mbo’ers mogen vanaf volgende week weer een dag per week naar school, rijschoolhouders en kappers mogen aan het werk, winkeliers mogen per verdieping twee klanten tegelijk ontvangen en jongeren tot 27 jaar mogen in teamverband buiten sporten.

Rutte noemde de versoepelingen dinsdagavond tijdens zijn persconferentie ,,ongelooflijk spannend’’. ,,We hopen dat dit een beetje lucht kan brengen.’’ Het kabinet gaat in tegen de virologische adviezen van het Outbreak Management Team en het RIVM.

Alles is erop gericht om het volk achter de maatregelen te laten staan. Het ventiel staat op knappen. De nood onder jongeren en ondernemers is hoog. Eén op de vier positief getesten blijkt inmiddels voor een snelle boodschap alsnog de deur uit te gaan. Minister Hugo de Jonge: ,,Niks doen is ook een risico. Als de naleving afneemt, nemen de risico’s ook toe’’.

Avondklok

Nederland telt momenteel naar schatting 97.000 besmettelijke mensen. Een lichte toename door de opmars van de besmettelijker Britse variant van het coronavirus is ingecalculeerd. Op 8 maart besluit het kabinet welk maatregelenpakket er na 15 maart gaat gelden. Mogelijk kan dan de avondklok van tafel.

De terrassen kunnen nog niet open. Dit leidt tot te veel ontmoetingen. Voor grootwinkelbedrijven komt er een aanvullend steunpakket.

Omslagpunt rond eind juni

Het kabinet schetste voor het eerst wanneer het einde van de tunnel wordt bereikt. Rond juni moet het omslagpunt zijn bereikt. Dan zijn alle kwetsbaren en zestigplussers gevaccineerd en kan de maatschappij stap voor stap van het slot af.

Eind maart zijn er 3 miljoen prikken gezet en op de drempel van de herfst is iedereen gevaccineerd. De Jonge noemde de eerste vaccingegevens hoopgevend. In de verpleeghuizen, waar de bewoners als eerste een prik kregen, is sprake van ,,een vrij overtuigende afname’’. Het aantal locaties met besmettingen is gezakt van 800 naar 450 nu.

Door een grootschalig gebruik van toegangstesten kunnen vanaf half maart steeds meer drukke locaties open. De testen worden ingezet voor activiteiten in de economie en de cultuur- en sportsector. Het kabinet werkt aan een parallelle teststructuur, naast de bestaande van de GGD, ook om hogescholen en universiteiten weer open te laten gaan. In maart zijn hiervoor 25.000 toegangstesten beschikbaar, in april 100.000 en eind mei 400.000.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus