Spekgladde wegen en valpartijen in Friesland door bevriezing van natte wegen: KNMI kondigt code oranje af

Foto: ANP

Foto: ANP

Het KNMI geeft donderdagavond code oranje af voor Friesland en de andere kustprovincies vanwege gladheid. Ook elders in het land kan het plaatselijk spekglad zijn.

Eerder op de dag waarschuwde Weeronline ook al voor ’verraderlijke gladheid’. Aan het eind van de middag en in de avond trokken vanuit het noorden en noordwesten enkele regenbuien over het land. De buien brengen regen op een bevroren ondergrond, waardoor het verraderlijk glad kan worden door ijzel.

De eerste buien hingen boven de Wadden, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Lokaal werd het daar al spekglad. Halverwege de avond doen de buien ook het midden en zuidwesten van het land aan. De kans op een ijzelbui is volgens Weeronline klein in het zuidoosten en mogelijk is de lucht daar koud genoeg om een lichte sneeuwbui op te leveren.

Aan het eind van de avond wordt het droog, maar het kan tot vrijdagochtend plaatselijk erg glad zijn door bevriezing van natte wegen. Wie de weg opgaat, doet er daarom goed aan voorzichtig te zijn.