KHN Fryslân over dreigende horecaondernemers: 'Je moet niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dat kan niet'

In tientallen steden en regio’s dreigen ondernemers op 17 januari de deuren te openen, als er geen perspectief op heropening is voor de horeca. De Friese afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat er niet achter.

Vanaf 26 juni gaat het land verder van het slot. Het kabinet stuurt aan op een vervroeging van de versoepelingen die voor 30 juni stonden ingetekend.

Vanaf 26 juni gaat het land verder van het slot. Het kabinet stuurt aan op een vervroeging van de versoepelingen die voor 30 juni stonden ingetekend. ANP

Moreel kunnen de ondernemers alle steun krijgen, zegt regiovoorzitter Corné van de Erve, zelf ook eigenaar van restaurant Lokaal Op Hatsum. Maar opengaan terwijl er nog sprake is van een gedeeltelijke lockdown, dat gaat er bij hem niet in. ,,Het kan nooit zo zijn dat we oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. We zitten ook als gesprekspartner aan tafel en het gaat niet helpen als je de boel opendoet. Het is zuur, maar ga nou niet tegen de wet in.’’

Van de Erve ziet liever andere acties komen. Er zijn plannen voor een landelijke, ludieke actie. Daarover wordt later meer bekend. ,,En misschien moeten we hier in Friesland maar een kerstplaat opnemen. ‘Wij zitten hier alleen kerst te vieren’, zoiets.’’

Een groot aantal horecaondernemers vindt dat de maat nu echt vol is. Minister Hugo de Jonge zei vorige week in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat de gedeeltelijke lockdown wel langer kan duren dan tot half januari. Dat schoot veel ondernemers in het verkeerde keelgat. Woensdag is een persbericht verstuurd waarin staat vermeld dat ondernemers van vijftig lokale afdelingen van KHN zich bij de actie hebben aangesloten.

'Het water staat ons niet meer aan de lippen, maar in de mond'

Leeuwarden is de enige Friese afdeling die op de lijst staat. Vooral de natte sector - de kroegen en cafés - zou dreigen open te gaan. Ton Eijer, eigenaar van café Scooter’s in de stad en voorzitter van de afdeling Leeuwarden, staat pal achter de actie. ,,Het water staat ons niet meer aan de lippen, maar in de mond. We willen meer gehoord worden en willen hiermee een signaal afgeven’’, zegt hij.

Drukmiddel

Hoewel de actie groots werd aangekondigd, moet het meer worden gezien als een drukmiddel op het kabinet, erkent Eijer. ,,We hopen dat Den Haag voor die tijd hierover nadenkt en iets van perspectief gaat bieden.’’ Het is ook heus niet zo, zegt hij, dat de in Leeuwarden bij de actie aangesloten ondernemers hun tent openen als het kabinet van tevoren aangeeft dat een heropening eraan zit te komen. ,,Het is ook echt geen opstand. Maar als er niks verandert, dan is de kans zeer aanwezig dat ik op 17 januari openga.’’

Komende dinsdag geven premier Mark Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie over het coronavirus. De KHN wilde daar niet op wachten en ruim van tevoren dit bommetje nog even droppen. Eijer: ,,Misschien heeft het nog invloed op de persconferentie. Want wij kunnen echt wel veilig open, als je kijkt naar alle protocollen die er liggen.’’

De datum 17 januari is gekozen omdat het ruim na de feestdagen is. ,,Als wij in december opengaan, dan zullen eventueel oplopende cijfers daar ongetwijfeld aan worden toegeschreven’’, zegt woordvoerder Johan de Vos namens de actievoerende afdelingen.

Spagaat

In Friesland is Eijer ervan op de hoogte dat de provinciale afdeling niet achter de actie staat. ,,Het is niet breed gedragen en dat is aan de ene kant vervelend, maar ik snap het ook wel. Alleen er moet wat gebeuren en daarom doen we dit.’’ Hij heeft geen zicht op hoeveel Leeuwarder ondernemers willen meedoen aan de actie.

Corné van de Erve zegt ook dat de branchevereniging in een spagaat staat. De Friese hotels zijn wel open en kunnen net quitte spelen, maar de rest van de horeca komt ondanks een aantal steunmaatregelen niet uit de kosten. ,,Ondernemers moeten hun spaarrekening plunderen en zien hun pensioen naar de gallemiezen gaan. De maatregelen zijn niet voldoende en deze actie wordt als een soort laatste strohalm gezien. En dat snap ik ook wel, want kijk naar de drukte in de winkelstraten en de propvolle Ikea. Dan moet de horeca ook open kunnen.’’

Kabinet blijft in gesprek

Een woordvoerder van het kabinet zei woensdag in een reactie dat het kabinet in gesprek blijft met de horecabranche over de coronamaatregelen en steunpakketten. Inhoudelijk kon hij niet op het dreigement ingaan. Hij wees erop dat er nog een aantal momenten komt waarop het kabinet besluiten neemt. Ook ligt er een steunpakket voor de horecasector en ook daar wordt serieus over gesproken. ,,Leidend voor de vervolgstappen die het kabinet gaat nemen, is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is op dit moment nog te hoog en het daalt maar langzaam’’, aldus de woordvoerder.

Het kabinet kijkt volgens hem steeds naar wat mogelijk en ook nodig is. Dat geldt ook voor de horeca. Het overleg wordt onder meer gevoerd met KHN. Volgens ingewijden heeft het kabinet advies gevraagd aan de deskundigen in het OMT over een mogelijk kleine versoepeling voor de droge horeca (de restaurants) tijdens de periode rond kerst en oud en nieuw.

Op 8 december neemt het kabinet de eerste besluiten over de komende periode. Maar ook daarna en voor 17 januari zullen nog een paar beslissingen vallen, stelt de woordvoerder. Alles hangt daarbij af van de ontwikkelingen met het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Horeca
Coronavirus