KFPS laat turbulent bestuursjaar onderzoeken

KFPS benoemt nieuwe Manager Keuringszaken.

Een discutabele goedkeuring van een dekhengst zorgde voor een sneeuwbaleffect aan onenigheid binnen het KFPS. Het stamboek wil leren van het turbulente jaar en laat de aansturing van de organisatie onderzoeken.

De bonje begon bij de goedkeuring van de dekhengst Boet 516, eind 2019. Leden en de ledenraad vonden het onbegrijpelijk en onwenselijk dat de hengstenkeuringscommissie en het bestuur een hengst met cornage – een mogelijk erfelijke luchtwegaandoening – tot de dekdienst toeliet.

Naar aanleiding van de kwestie stapten meerdere bestuursleden op, onder wie voorzitter Wiebe Wieling. Uiteindelijk werd besloten de hengstenjury te vervangen door een nieuw team. Tijdens de ledenraadsvergadering in november klonk de roep om lering te trekken uit alles wat er is gebeurd, om herhaling te voorkomen.

Onrust

Het KFPS-bestuur laat nu een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door Gerrit Mastenbroek, voormalig topman bij PostNL. Van zijn bevindingen wordt verwacht dat duidelijk wordt waar de governance van het KFPS moet verbeteren. Mastenbroek gaat onderzoeken wat er is gebeurd, hoe de onrust is ontstaan en hoe dat in de toekomst beter kan worden aangepakt. De uitkomsten worden in mei verwacht.

Lees hier meer over de twist die de gemoederen hoog liet oplopen binnen het stamboek.

Nieuws

menu