Josse Wester uit Drachten gaat viraal met foto van Mathieu van der Poel: 'Frij absurd'

Voor Josse Wester (28) kan de Tour de France nu al niet meer stuk. De contentmaker van het populaire YouTube-kanaal Tour de Tietema ging zaterdag viraal met zijn bijzondere foto van wielrenner Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel geeft bidon aan Franse wielerfan Raphaël.

Mathieu van der Poel geeft bidon aan Franse wielerfan Raphaël. FOTO JOSSE WESTER

De juiste man op de juiste plaats, dat was Wester zaterdag in het hart van de Tour. Van der Poel overhandigde een bidon aan een dolblij Frans jongetje en dat moment werd vastgelegd door Wester. Die had meteen door dat hij iets bijzonders op zijn camera had staan en stuurde de foto’s naar Van der Poel. De Limburger deelde de foto’s na de rit op social media en zorgde voor een ontploffing van de telefoon van Wester, die de credits kreeg voor de foto van de wielervedette en de Franse Raphaël.

Wester, die opgroeide in Wijnjewoude en Drachten, volgt de Tour de France van binnenuit samen met zijn kompanen van het populaire YouTube-kanaal Tour de Tietema. Het trio valt op met originele content. Zo werd er in de eerste week van de Tour een wereldrecord gegrepen met het grootste spandoek ooit, nam Wester het in de sprint op tegen Mark Cavendish en werd kleding geruild met klassementsleider Tadej Pogacar.

Dat Wester zaterdag gehurkt op zijn knieën met de camera vastlegde hoe Van der Poel verantwoordelijk was voor een prachtig sportmoment, kwam wat toevallig tot stand. „Wy makken eins in hiel oare fideo”, blikt hij terug. „Wy joegen kranten oan de renners dy‘t se ûnder it shirt dwaan koene , want it wie frij kâld en wiet.”

‘Ik hie it momint hast mist’

Op de regenachtige zaterdag moest Van der Poel capituleren in de bergen, waardoor hij na zes dagen zijn gele trui verloor. ,,Mathieu wie bêst fier lost”, zag Wester. ,,Hy fytste foarby, en do kinst op de foto’s sjen dat hy in jonkje seach en doe syn bidon pakte. Hy hie it dus al in skoftke yn ‘ e smizen om him te jaan. Ik hie it momint hast mist want Mathieu siet achter ús en as ien dan foarby giet, moatst wer gau nei de folgjende sjen. Sjochst op de fideo dat ik oan it stressen bin om op it op de foto te krijen. It pakte ridlik goed út”, zegt Wester met gevoel voor understatement.

Hij maakte de bewierookte foto, zijn vrienden waren verantwoordelijk voor het filmpje. Ze wisten meteen dat het prijs was. ,,Elkenien hie daliks troch, dat it in bysûnder momint wie. Wy wisten wol: ‘dit is goed’. It earste wat wy diene, wie hjir mei oan de slach gean.” Wester stuurde de foto vanuit de auto naar Van der Poel. ‘Prachtig’, schreef de renner terug.

Grootheid in de wielersport

Toen Van der Poel het beeld op social media deelde, ontplofte ook de telefoon van Wester. ,,Do witst fan zo’n foto wol dat der in grutte kâns is dat in soad minsken dit moai fine. Mathieu is yntusken in ‘grootheid’ yn ‘ e wielersport. As er wat online pleatst, is de impact enoarm. Dat ha wy no wol fernommen. It byld is oeral dield. Ik gean net gau mear in foto meitsjen dy‘t sa faak sjoen wurde sil, tink ik.’’ Wester schat dat views wereldwijd in de miljoenen lopen. ,,It is wol aardich absurd.”

Parijs is nog ver, maar voor Wester en zijn vrienden voelt het alsof de gele trui nu al min of meer binnen is. Glimlachend stipt hij ook het contact met de vader van Raphaël aan. ,,Hy mailde ús , en ik haw de foto’s nei him tastjoerd. Ik tink dat dy al in moai plakje krije sille. It wie in hiel moai momint en it hie ek moai west as it net op kamera stien hie, mar wy wiene der tafallich.”

Overigens stapte Van der Poel zaterdag af na de etappe waarin hij de trui verloor. De opbrengst van zijn Tour: één etappezege, zes dagen in het geel én een viral foto. Met dank aan Wester.

Vanuit het hart van de Tour maken Josse Wester, Bas Tietema en Devin van der Wiel dagelijks video’s voor het kanaal Tour de Tietema .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Tour de France
Wielrennen
Social media