Hendrik Visser van Urk lag tientallen dagen in coma op de intensive care van ziekenhuis MCL in Leeuwarden: 'Die spuit moest er gewoon in'

Corona-patiënt Hendrik Visser in MCL. De Urker zeevisser was niet gevaccineerd, maar niet bewust. ,,Die spuit moest erin, maar ik zat op zee." FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Romke Raap (66) uit Damwâld was niet zo bang voor het coronavirus, totdat hij afgelopen zomer ziek werd. ,,Jonges, jonges, lit jim intsje”, zegt hij nu tegen iedereen die het horen wil.

Raap was donderdagmiddag één van de drie patiënten die in het MCL met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in gesprek ging als vaccinatiespijtoptant. ,,De man lei my foarôf net goed, mar hy foel my hûndert punten ta.”

De 66-jarige AOW’er had tot de zomer een andere kijk op het vaccineren tegen corona. ,,Ik wie tsjin. Ik tocht gewoan: wy binne faak fuort, binne noait folle ûnder de minsken. Ik hie altyd tocht: it falt wol ta, mar it foel net ta.”

Raap bivakkeerde in augustus met zijn vrouw in de camper in Norg toen hij zich steeds slechter begon te voelen. Hij had geen smaak, had nergens zin in en kreeg het benauwd. Het werd zelfs zo erg dat hij een dikke week opgenomen moest worden in het MCL. ,,Lokkich net op de ic, mar wol fjouwer dagen mei sa’n beäzemingsding om my hinne. Doe krige ik wer lucht, dat wie ferruklik.”

Een stuk erger was Hendrik Visser er aan toe. De 64-jarige zeeman uit Urk lag meer dan tachtig dagen in coma op de intensive care van MCL. Nog altijd is hij afhankelijk van een rolstoel en revalideert hij alweer tien weken in Beetsterzwaag. Visser was niet gevaccineerd, maar dat is niet omdat hij dat niet wilde, zegt hij. ,,Beslist niet. Die spuit moest er gewoon in. Ik had een afspraak bij de huisarts, maar dat kwam me toen niet uit, ik zat op zee.”

Toen de zeevisser met klachten terugkeerde in Harlingen, kon hij zich daar naar eigen zeggen niet laten testen. Een dag later bleek hij positief bij de huisartsenpost op Urk. De klachten namen dermate toe dat hij per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek is gebracht.

Het vaccineren zat organisatorisch niet goed in elkaar. Dat punt probeerde hij donderdag duidelijk te maken aan minister De Jonge. ,,Dat gesprek was 100 procent positief, super”, vertelt hij. Hoe hij vooraf over De Jonge dacht? ,,Van welke richting is hij? CDA? Oh, dat zit wel goed.”

Urk heeft de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Officieel staat 30 procent van de volwassenen er te boek als gevaccineerd. Visser zet daar vraagtekens bij. ,,Op Urk wonen net zulke normale mensen, hoor.”

Romke Raap is erg onder de indruk van patiënt Visser. ,,Sa slim is it mei my net.” Toch is hij nog altijd gauw erg moe. ,,Nei in kuierke bin ik al wurch. Dit gunne je gjinien. Mar ik kom der wol wer boppe-op, hear.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu