Jongeren onder de 18 jaar komen in Friesland gemakkelijk aan alcohol: pogingen 'mysterykids' slagen in 63,2 procent van de gevallen

Jongeren onder de achttien jaar komen in Friesland gemakkelijk aan alcohol. Foto: Shutterstock

Jongeren onder de 18 jaar kunnen in Friesland gemakkelijk aan alcohol komen. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Fryslân. In bijna twee derde van de gevallen werden de 16- en 17-jarige ‘mysterykids’ niet gecontroleerd en kregen ze alcohol mee.

Uit het onderzoek blijkt dat bij slijterijen de controles het hoogst zijn: daar wordt in 76,9 procent van de aankooppogingen gevraagd om een legitimatie te tonen. Daarachter volgen de supermarkten met 67,7 procent. In jongerencentra gaat het om 46,2 procent van de gevallen, horecagelegenheden 34,8 procent, cafetaria’s met 31 procent en sportkantines met 27,1 procent. Bij evenementen wordt volgens de GGD het minst gevraagd naar een legitimatie: daar werd maar 15,9 procent van de mysterykids gecontroleerd.

Uit landelijk onderzoek van het Trimbos-instituut bleek dat jongeren het meest drinken bij anderen thuis en minder bij of via de verkooppunten. Het is volgens de GGD dus ook belangrijk dat jongeren onder de 18 jaar niet via familie of vrienden aan alcohol komen. Jongeren die van hun ouders alcohol mogen drinken, kopen eerder alcohol buitenshuis. Daarnaast is het drinken in keten erg populair in vergelijking met andere provincies.

Handhaven

GGD Fryslân hoopt dat het onderzoek gemeenten aanspoort om met de verkooppunten van alcohol in gesprek te gaan en beter te handhaven op het niet verkopen aan kinderen van onder de 18 jaar. Zeker bij evenementen valt volgens de GGD veel winst te behalen: daar komen namelijk veel jongeren en is de naleving het laagst. Daarnaast hoopt de organisatie dat gemeenten in gesprek gaan met ouders over het beschikbaar stellen van alcohol aan hun eigen kinderen en die van andere ouders.

Nieuws

menu