Amerikaans onderzoek: jongeren met milde coronaklachten toch zeer besmettelijk

Amerikaanse wetenschappers maken zich zorgen om de heropening van scholen. Besmette kinderen en jongeren blijken toch veel virusdeeltjes bij zich te dragen. Foto: ANP

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren met milde symptomen van Covid-19 toch veel virusdeeltjes met zich meedragen. Ze merken dus weinig van de besmetting met het coronavirus, maar zijn toch erg besmettelijk. Viroloog Alex Friedrich van het UMC in Groningen noemt het een extra moeilijkheid in de bestrijding van het virus.

Het onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Pediatrics richt zich op kinderen en jongeren tot 22 jaar. Wetenschappers vinden bij die groep na een besmetting met het coronavirus veel virusdeeltjes in de bovenste luchtwegen, terwijl die patiënten milde klachten hebben.

Toch schrijft het RIVM op haar website dat kinderen geen grote rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. ‘Bij het griepvirus zie je vaak dat kinderen het virus gemakkelijk aan elkaar of aan volwassenen doorgeven. Dat lijkt bij het nieuwe coronavirus niet het geval.’

Klachten lijken op die van de griep

De wetenschappers van het Amerikaanse onderzoek stellen dat de symptomen van het coronavirus weinig specifiek zijn en overlappen met andere aan Covid-19 gerelateerde ziekten, zoals de griep. Daar komt bij dat in het najaar veel kinderen beginnen te snotteren.

Volgens de wetenschappers is daarom alert zijn op symptomen als hoesten en koorts niet voldoende om Covid-19 te identificeren bij kinderen en jongeren.

Daarom noemen ze het ‘zorgwekkend’ dat de scholen weer opengaan. Nu ligt de nadruk in het onderwijs op het alert zijn op symptomen van het coronavirus, terwijl de onderzoekers suggereren dat scholen preventieve maatregelen moeten nemen: sociale afstand, mondkapjes en thuisonderwijs.

Kwetsbare (groot)ouders

Zonder deze maatregelen is er een aanzienlijk risico dat het coronavirus zich via kinderen verder verspreidt, wat grote gevolgen kan hebben voor hun (groot)ouders – die kwetsbaarder zijn.

Volgens Friedrich kan door deze nieuwe inzichten het indammen van de verspreiding van het virus lastig worden. ‘Hoe milder de symptomen, des te meer virusdeeltjes werden aangetoond. Zelfs meer dan bij volwassenen met zwaar ziektebeeld. Dit kan moeilijk worden voor de preventie van de verspreiding’, schrijft de viroloog op Twitter.

Nieuws

menu