Jongeren met messen, hoe groot is het probleem in Friesland? 'Jongens bij mij in de buurt dragen ze ook'

Onder de hashtag #NoShank, straattaal voor ‘geen wapen’, willen 250 jongerenwerkers tieners bewust maken van het gevaar van het dragen van messen en andere wapens. Zo’n campagne is hard nodig, blijkt uit reacties van jongeren op straat. ,,Je kan een ruzie niet normaal oplossen, voordat iemand een mes trekt.”

Jongerenwerker Alef Sies uit Leeuwarden vertelde zaterdag op deze site regelmatig jongeren tegen te komen die messen of andere wapens bij zich dragen. Gewone keukenmesjes maar ook wel eens een kapmes. Volgens hem is het voor een groot deel kuddegedrag.

Len Valkema (17), Timo Anderson (17) en Sven Eijer (16) zeggen dat het probleem in hun woonplaats Stiens niet speelt. ,,Maar we horen wel veel verhalen uit Leeuwarden. Dan hebben een paar jongens ruzie met elkaar en wordt er direct een mes getrokken. Als je hier dan op stap gaat, voel je je toch minder veilig.”

Amir Issa (13) vindt de campagne van de jongerenwerkers een goede actie. ,,Met die drillrap zie je dat steeds meer mensen een mes bij zich dragen en er ook mee gestoken wordt.”