Jongen (14) die ouders doodde akkoord met maximale straf

De 14-jarige jongen uit Katlijk die is veroordeeld voor de moord op zijn beide ouders gaat niet in hoger beroep.

Twee weken geleden legde de rechtbank in Leeuwarden hem de hoogst mogelijke straf op voor een 14-jarige: één jaar jeugddetentie en een onvoorwaardelijke pij-maatregel (plaatsing in een jeugdinrichting, ook wel jeugd-tbs genoemd).

Niet unaniem

Zijn advocaat Robert Snorn liet direct na de uitspraak weten moeite te hebben met het onvoorwaardelijke deel van de pij-maatregel, omdat niet alle deskundigen het hier over eens waren.

Een deel van het team van psychiaters en psychologen vond pij met voorwaarden op zijn plaats. De observaties kwamen pas kort voor de zitting binnen. ,,Mijn juridische gevoel zei dat dit verder onderzocht moest worden. Dat zou een reden kunnen zijn om in beroep te gaan”, zegt Snorn. ,,Maar mijn cliënt heeft mij laten weten dat hij het wel goed vindt zo.”

Depressie en autisme

Het betekent dat de bijna 15-jarige Katlijker tot september in een jeugdgevangenis moet blijven en daarna wordt overgeplaatst naar een jeugdinrichting, waar hij behandeld wordt. Deskundigen geloven dat hij leed aan een depressie en stoornissen in het autismespectrum.

Na drie jaar wordt gekeken of de pij-maatregel verlengd moet worden. Dit kan twee keer met twee jaar. Is er dan nog steeds een behandeling nodig, dan kan de maatregel worden omgezet in tbs.

Unieke zaak

De zaak is uniek. Nooit eerder stond er in Nederland een minderjarige verdachte voor de rechter voor de moord op zijn beide ouders.

Nieuws

Meest gelezen