Jongeman (19) steelt gouden ringen in Lippenhuizen: 'Ik heb op dat moment de duivel gevolgd'

FOTO PIXABAY

Tegen twee Amersfoorters heeft het Openbaar Ministerie dinsdag zestien maanden cel geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk, vanwege diefstal met geweld in Lippenhuizen op 25 september vorig jaar.

Een 19-jarige Amersfoorter had een echtpaar uit Lippenhuizen die avond even na zes uur gebeld omdat hij gouden ringen wilde kopen die ze op Marktplaats hadden aangeboden. Diezelfde avond wilde hij nog langskomen. Omstreeks acht uur werd er aangebeld. De vrouw en haar zoon waren op dat moment thuis. Met de Amersfoorter was ook een 23-jarige plaatsgenoot meegekomen. Ze zeiden dat ze uit Hilversum kwamen.

Ze kregen het doosje met 40 ringen te zien. Die moesten 7500 euro opbrengen, maar werden uiteindelijk voor 6500 euro aangeboden. Volgens officier van justitie Roelof de Graaf griste de 19-jarige man het doosje uit handen van de vrouw, gaf haar vervolgens nog een elleboogstoot en ging er met zijn maat en een deel van de buit - de helft van de ringen was op de grond gevallen - vandoor.

Later ontdekte de politie dat hij slechts een paar honderd euro in zijn auto had liggen. ,,Ik wilde maar een paar ringen kopen’’, verklaarde de verdachte ter zitting. Ook zei hij dat het idee om de ringen te stelen ter plekke in hem was opgekomen. De elleboogstoot ontkende de verdachte. De vrouw ging met kneuzingen aan oogkas en jukbeen naar de huisarts.

,,Sorry’’, zei de verdachte over de diefstal, ,,ik ben een gelovige, maar ik heb op dat moment de duivel gevolgd.’’ De 23-jarige vriend stelde dat hij niets met de diefstal te maken had en dat hij slechts voor de gezelligheid mee was gegaan. Toen zijn maat besloot de ringen te stelen zou hij het huis al verlaten hebben.

Uit beschikbare camarabeelden bleek echter dat ze tegelijk het huis uit vluchtten. Ook had zijn kompaan bij de psycholoog verklaard dat de 23-jarige verdachte wel degelijk wist van de diefstal en dat hij ook mee deelde in de buit. Tijdens de zitting wilde de 19-jarige daar niet meer op in gaan. Officier De Graaf vulde het voor hem in: ,,Je lapt hem er gewoon bij. Daar komt het op neer.’’

De Graaf achtte diefstal met geweld in vereniging bewezen en eiste voor beide verdachten zestien maanden cel waarvan twaalf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Omdat beide mannen al vier maanden in voorarrest zaten, hoeven ze niet opnieuw naar de gevangenis.

Uitspraak: 22 september

Nieuws

menu