Jitse Akse wordt niet vervolgd

Akse wijst Syrië aan op een wereldbol. FOTO RUBEN MEIJERINK

Jitse Akse wordt niet vervolgd.

De oud-militair werd in januari met veel machtsvertoon opgepakt in Arnhem. Daarbij moest hij zijn paspoort inleveren.

Akse vocht aan de zijde van Koerdische militie YPG tegen terreurbeweging IS.

De uit Leeuwarden afkomstige Akse was de afgelopen maanden ondergedoken en moest zich wekelijks bij de politie melden.

Prijs

Naast Akse zijn er nog 15 tot 20 andere voormalige defensiemedewerkers naar Syrië of Irak afgereisd om te vechten. Dit bleek uit een rapport van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), dat in april werd gepresenteerd.

'Hier vecht iemand aan dezelfde kant als Nederland'

Eerder werd bekend dat er een prijs op het hoofd van Akse was gezet . Aanhangers van IS werden via Twitter opgeroepen de Leeuwarder te doden. Akse voelde zich daardoor gedwongen om zoveel mogelijk binnen te blijven. ,,Hij voelt zich feitelijk gedetineerd'', aldus een direct betrokkene. ,,De eerste weken bleef hij helemaal binnen, maar nu komt hij heel af en toe even buiten."

André Nollkaemper, hoogleraar internationaal publiekrecht aan de Universiteit van Amsterdam, zei in februari al dat een vervolging van Akse niet zinvol zou zijn . Het leek hem dan ook onwaarschijnlijk dat het OM besluit om Akse voor de rechter te dagen. ,,Hier vecht iemand aan dezelfde kant als Nederland. Het is vergelijkbaar met Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog op Duitse soldaten schieten.''

Nieuws

menu