Jilt laat zien hoe je eenheidsworst maakt

Slager Jilt Zuidema maakt, omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, speciaal voor de gelegenheid 15 kilo eenheidsworst.

Slager Jilt Zuidema maakt, omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, speciaal voor de gelegenheid 15 kilo eenheidsworst.

De worst bestaat voor 90 procent uit rund- en 10 procent uit varkensvlees. Door het vlees te vermengen met flink wat kruiden, zout en suiker levert 85 kilo vlees zo’n 100 kilo worst op. Tijdens de oorlogsjaren  is er per week is per persoon 100 gram van de worst beschikbaar.

Na de oorlog verdwijnt de worst uit de schappen, maar de term is in het taalgebruik blijven bestaan. Eenheidsworst staat voor veel van hetzelfde.

Bekijk in de video hoe worstmaker Jilt Zuidema het 100-jaar oude recept bereidt

Nieuws

menu