Jiddisch, Arabisch en Fries op openingsavond LF2018

Vreugde bij de verkiezing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad 2018. Het feestjaar staat eindelijk op het punt om los te barsten: nog twee weken te gaan. FOTO LC

Over twee weken wordt Culturele Hoofdstad 2018 geopend met een groots opgezet zang-event waarbij het Fries, Jiddisch en Arabisch te horen zijn.

Ira Judkovskaja, artistiek leider van Tryater, is het brein achter de opening. Zij bedacht dat duizenden mensen, verdeeld over drie pleinen in de stad, zaterdagavond 27 januari vanaf negen uur één groot koor vormen.

Muzikaal festijn

Het publiek verzamelt zich onder drie 20 meter hoge replica’s van de Oldehove die op het Gouverneursplein, het Oldehoofsterkerkhof en het Wilhelminaplein komen te staan. Honderden dansers en muzikanten (onder meer van het Noord Nederlands Orkest) en meer dan duizend koorleden bevolken die avond de daken, torens en balkons van de stad.

Nynke Laverman, rapper KUO en Piter Wilkens gaan op de pleinen zingen, evenals de Jiddische zangeres Lucette van den Berg en de Syrische zangeres Shaza Hayek. Judkovskaja wil daarmee de verscheidenheid van de Nederlandse en Friese samenleving laten zien en vooral: horen.

Koning en koningin

De koning en de koningin zijn ook aanwezig . Zij luiden samen met kinderen het culturele jaar in. Wanneer LF2018 echt begint, zullen in de hele stad en provincie de kerkklokken klinken, bij wijze van muzikaal vuurwerk.

Het feestjaar begint eigenlijk al een dag eerder, op vrijdagavond tussen zeven en tien uur tijdens de avond van 2018-verhalen, waarbij bijna alle honderd Friese musea en (tot nog toe) ruim tachtig particulieren de deuren voor het publiek openstellen. Burgemeesters, buurvrouwen, autocrossers en winkeliers ontvangen die avond belangstellenden. Wie wil, wordt (gratis) op een verhaal getrakteerd.

Previews

Ook de Leeuwarder Courant doet mee en ontvangt belangstellenden in de twee roemruchte redactiemusea. Journalist-conservatoren Asing Walthaus, Ger Bosklopper en Erwin Boers doen er een boekje open over de befaamde Verenigd Europa Collectie en het boeiende Iets Minder Saaie Ger Bosklopper Museum.

Zaterdag overdag zijn er in de binnenstad van Leeuwarden talloze previews van 2018-projecten te zien - van locatietheatervoorstelling  Lost in the Greenhouse  tot aan tientallen mienskipsprojecten. Een speciale plek heeft het circusproject Adje Lambertsz ‘Kijk eens wat ik kan’, een van de hoofdprojecten van 2018.

Friese paarden

Kinderen zullen het winkelend publiek die middag verrassen met hun kunsten. Aan het begin van de avond worden bezoekers van Leeuwarden aan de stadspoorten begroet door de de Friese paarden uit de grote theaterproductie  Stormruiter .

Nieuws

menu