Jeugd bezorgt Blije een sfeervolle kerst

FOTO CECILIA VALK

Zeventig extra kerstbomen sleepte de jeugd van Blije het dorp binnen om het deze dagen extra sfeervol te maken.

,,Waar een klein dorp groot in kan zijn’’, luidt de mail aan de redactie van de Leeuwarder Courant. In de mail een beschrijving van hoe het dorp er nu bij ligt. Sfeerverlichting in vele buurten met straatversiering, de grootste kerstboom van Friesland op het dorpsplein en bij alle invalswegen ziet het groen van de kerstbomen.

,,It is wat út de hân rûn’’, geeft Thomas Holwerda (24) toe. De kerstboom op het plein wordt al jaren verzorgd door een vriendenploeg die elkaar kent van de jeugdkeet It Spoarke. ,,Je wolle jesels hieltyd oertreffe’’, geeft Thomas aan. Dus was de uitdaging om dit jaar een grotere boom dan vorig jaar te versieren. Dat lukte door te speuren op internet, waardoor de club in Tiendeveen uitkwam.

Al voor Sinterklaasavond reden ze met een vrachtauto met trailer naar Drenthe om de 15.60 meter hoge boom op te halen en centraal in het dorp te plaatsen. Op de 13 meter lange trailer stak de stam nog ruim 2 meter uit. Vele dorpelingen zagen het transport binnenkomen en waren toen al enthousiast. De verlichting van de boom is in de wijde omtrek te zien. Vanaf de weg Leeuwarden-Holwerd licht Blije ineens in de lucht op.

Toen er daarna een telefoontje kwam van een inwoner uit Blije - werkzaam in Leeuwarden - dat iemand zeventig kerstbomen over had, twijfelde de groep jongeren geen moment. Twee keer met een kar naar Leeuwarden rijden en de bomen arriveerden in Blije. Daar werden ze op 22 december verdeeld over het dorp. Bij alle invalsborden en de wegen buitenom verschenen de bomen. Tien jongeren waren er zoet mee. ,,Wy woene in bytsje fleur bringe yn tsjustere dagen.’’

De lockdown en corona vormden voor de groep extra reden om feestelijk uit te pakken. ,,It kaam ek op ús paad, mar oars hiene wy it net dien.’’ Het leuke is volgens Thomas dat zijn dorpsgenoten wandelingetjes maken langs de groene zee en zo in contact met elkaar komen.

In de mail wordt het ,,een opsteker voor de saamhorigheid in de samenleving’’ genoemd. ,,Hulde aan de jeugd van Blije!’’

Nieuws

menu