Jenny Douwes hoeft geen erfelijk materiaal af te staan aan justitie: 'De jacht op mijn DNA is gestaakt'

FOTO ANP

Na anderhalf jaar bezwaar maken heeft Jenny Douwes te horen gekregen dat ze geen DNA hoeft af te staan aan justitie. Volgens haar blijkt het eerder afgenomen DNA van andere ‘Blokkeerfriezen’ in juni en juli 2019 al te zijn vernietigd, meldt Douwes op Twitter.

“De jacht op mijn DNA is gestaakt”, schrijft het boegbeeld van de Blokkeerfriezen bij een afbeelding van een normaal DNA-molecuul en die van een ‘blokkeer-DNA’ waarbij een spiraal prikkeldraad staat afgebeeld.

Douwes was een van de genen die werd veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur wegens het blokkeren van de A7 op 18 november 2017. Bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet konden zo niet naar Dokkum voor de nationale sinterklaasintocht. Het hof stelde dat alle verdachten zich schuldig gemaakt hebben aan het blokkeren van de snelweg, het verhinderen van een toegestane demonstratie en het uitoefenen van dwang. De A7-blokkeerders, die hoopten op vrijspraak, gingen in beroep gegaan en wachten nu op de uitspraak in cassatie.

Douwes stelt dat ze onschuldig is en vecht ook om een andere reden het vonnis aan. „Je moet eerst DNA afstaan en dan pas kun je bezwaar maken.” Als het bezwaar gegrond verklaard wordt, dan wordt het vernietigd. „Dat vind ik een verkeerde gang van zaken.”

De taakstraf van 90 uur lag een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eist tegen ‘boegbeeld’ Jenny Douwes de maximale taakstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Nieuws

menu