Jelly Frankes uit Harkema in race voor prijs beste ambtenaar

Jelly Frankes uit Harkema

De 25-jarige Jelly Frankes uit Harkema dingt mee naar de prijs voor ‘Beste jonge ambtenaar 2021’. Frankes werkt op de afdeling Burgerzaken voor de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.
Lees meer over
Achtkarspelen

„Ik ga niet iets uit de weg, wat niet gelijk lukt”, zegt Frankes. Dat is volgens haar een van de redenen waarom collega’s haar hebben opgegeven voor de prijs. Daarnaast roemen collega’s haar enthousiasme en creativiteit.

Een van de werkzaamheden waar de jonge ambtenaar het meest trots op is, is de digitalisering van Burgerzaken waar zij een grote rol in had. „We waren er achter de schermen al mee bezig, maar door corona kwam in maart alles in een stroomversnelling. Aanvankelijk stond er een jaar voor het project, maar uiteindelijk hadden het in drie weken klaar. Dat was wel even flink doorwerken.”

Door die voortvarendheid kunnen burgers nu meer online regelen en hoeven ze niet overal meer voor naar het gemeentehuis. „Bijvoorbeeld een geboorteaangifte, dat kan nu volledig digitaal. En een nieuw rijbewijs kun je vooraf online al betalen.”

De Harkemase is erg blij met de nominatie, maar moest in het begin wel even slikken toen ze het bericht hoorde. „Oh help”, dacht ik. „Wat gaat er gebeuren? Ik ben niet iemand die graag in de schijnwerpers staat. Het is heel erg uit m’n comfortzone, maar ik vind het wel erg leuk.”

Frankes wil met haar nominatie vooral laten zien hoe leuk het werken voor een gemeente is. „Mensen denken dat het heel saai is, maar het werk is enorm divers en leuk. En de omgeving ook. Ik doe dit werk nog geen drie jaar, maar iedereen staat volledig achter mij. Ik krijg zoveel vrijheid en vertrouwen om mijn werk te doen, dat is enorm fijn. Dat wil ik graag overbrengen op iedereen. Ik hoop ook anderen enthousiast te maken om ambtenaar te worden.”

Kans

Mocht ze winnen, dan krijgt Frankes ook die kans, want dan wordt ze een jaar lang ambassadeur voor jonge ambtenaren en wordt ze gevraagd om te spreken op verschillende congressen. Daarnaast krijgt de winnaar 5000 euro om een opleiding te volgen. ,,Ik heb nog geen idee wat ik zou doen met het geld, als ik win. Misschien een cursus motiverend spreken, want ik vind het leuk om voor grote groepen te staan. Ik geef nu af en toe ook les in Burgerzaken en dat geeft me erg veel energie.”

Frankes neemt het op tegen twee andere finalisten. Zij werken voor de gemeenten Utrecht en Amsterdam. Eind januari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Nieuws

menu