Je coronakapsel ben je niet zomaar kwijt, want bij kappers zijn al lange wachttijden

De kapsalons mogen op 3 maart weer open. Foto: ANP

Premier Rutte maakte dinsdagavond bekend dat bijna alle contactberoepen vanaf 3 maart weer mogen starten. Goed nieuws voor Friese kappers. Maar klanten moeten wel rekening houden met lange wachttijden.

Bij kapsalon Team Harry Hummel in Joure hebben ze het erg druk, vertelt Yvonne van de kapperszaak. „Tot en met half maart zijn we volgeboekt.” Kapsalon Perron 28 spant de kroon. Wie daar een afspraak wil maken, kan pas in april bij de Sneker salon terecht, zegt kapster Sybine. Bij kapsalon Promise in Drachten heb je meer geluk, daar is nog een gaatje op 3 maart, zegt kapster Tineke.

‘Ik werk 84 uur per week’

Het nieuws dat kappers weer open mochten, was al voor de persconferentie uitgelekt. Klanten hadden al afspraken gemaakt om op 2 maart geknipt te worden. Kappers waren verrast toen bleek dat de zaken pas een dag later open mochten. Anita Cats van Haarmode Cats uit Harlingen moest daarom veel klanten nabellen om afspraken te verzetten. „Ook zijn wij mensen aan het nabellen die in december een afspraak hadden staan, toen we dicht moesten”, vertelt ze.

De eigenaresse van de Harlinger Kapsalon heeft het druk er mee. „Ik werk 84 uur per week”, zegt ze. „De komende tijd werk ik zes dagen per week. Ik sta dan van 8 tot 8 te knippen.” Daar komen ook de normale werkzaamheden bovenop, zoals het openen en sluiten van de salon. De openingstijden van de kapsalon zijn verruimd om alle klanten te kunnen helpen.

Avondklok

Kapsalon Promise in Drachten moet ook noodgedwongen aanpassingen doen. „Sommige mensen werken bijvoorbeeld extra”, vertelt kapster Tineke. Vanwege misgelopen inkomsten door de sluiting vanwege de lockdown is ook de gratis knipkaart afgeschaft, zegt ze.

Door de avondklok kunnen de kapsalons niet ‘s avonds na negenen achterstanden inhalen. „De dag voordat we dicht moesten, was ik nog tot half 12 aan het knippen”, vertelt Cats. „Maar nu sluiten we om 20:00 uur.” Ook Perron 28 gaat eerder dicht, om half 9 in plaats van negen uur.

Ongeduldige klanten

De kapsalons werden de afgelopen weken wel gebeld door klanten, met de vraag waarom ze niet gewoon open gingen. Perron 28 werd meerdere keren gebeld door klanten en in bij Haarmode Cats was dat ook het geval. Bij Promise in Drachten viel het mee, zegt Tineke van Kapsalon Promise: „Klanten waren heel begripvol”.

De achterstanden zullen nog wel even blijven omdat de kapsalons aan een aantal coronaregels moeten voldoen. Er mag bijvoorbeeld maar een beperkt aantal mensen in de kapsalon aanwezig zijn. „Wij hebben daarom ook geen stagiair aan het werk”, vertelt Cats. En ze vervolgt: „Als we normaal iemands haar kleuren, moet die een half uur wachten voordat het intrekt. Tussendoor kun je dan iemand knippen, maar dat mag nu ook niet.”

Nieuws

menu