Japanse sandalen, speciale domeinnaam voor Sneek en een bezorgdrone: Dit zijn de leukste 1 april-grappen van Friesland

Al in een grap getrapt vandaag? Het is 1 april, kikker in je bil. Een bloemlezing van de grappen die we tot nu toe tegenkwamen in Friesland.

Japanse sandalen zijn niet aan te slepen

Schoenwinkel Kamsma in Sneek verkoopt sinds kort de ‘de unieke Ippon-Ba Geta-sandaal’. Door de vorm van dit traditionele, Japanse schoeisel balanceer je tijdens het lopen en dat verbetert de houding. Ze zijn niet áán te slepen in Sneek, schrijft winkeleigenaar Jouke. Hij verwacht ‘ergens in april’ nieuwe voorraad, want ze vliegen de deur uit.

Maaltijden bezorgd met een drone

Foeke Meetsma van cafetaria De Bikker en Pizza/grill Zorro in Boornbergum heeft ook een primeur. Door de opmars van het eten thuis laten bezorgen en het personeelstekort in de horeca kwam hij op een lumineus idee: maaltijden bezorgen in de gemeente met een drone. ,,Wij wilden zeker de eersten wereldwijd zijn om dit groots te laten worden.’’ Op YouTube en Facebook staat zelfs een promotiefilmpje.

Jumbo vult automatisch de koelkast bij

Ook een primeur bij de Jumbo in Grou. De grootgrutter ontwikkelde een chip die de klant in de koelkast kan plaatsen om bij te houden wat op is en dus op het boodschappenlijstje moet. Vervolgens wordt alles automatisch besteld, afgerekend en bezorgd. Moment van introductie: begin april.

Elektrische Jaguar past bij de gemeente Heerenveen

De gemeente Heerenveen heeft ook een lolbroek in dienst. De afdeling persvoorlichting zond een mededeling uit over de nieuwe dienstauto van burgemeester en wethouders: een elektrische Jaguar IPace, die vanmorgen voor het ingezet wordt. Burgemeester Tjeerd van der Zwan: ,,De keuze is op deze Jaguar gevallen omdat de auto past bij de uitstraling van een college als dat van Heerenveen.’’

Oude Franse musketten gevonden in Kollum

Wie zin heeft in een verzetje, kan vanmiddag naar het oude rechthuis in Kollum. Daar is vorige week in een geheime ruimte onder de grond een grote wapenvondst gedaan. Vermoedelijk oude, Franse musketten, denkt eigenaar Karel Numan. Belangstellenden kunnen de wapens vanmiddag bekijken. Pas daarna komt de Explosieven Opruimingsdienst...

Domeinnaam met .snits nu mogelijk

Al enige tijd kan het achtervoegsel .frl aangraagd worden voor een domeinnaam. Maar waarom kan een ondernemerer uit Sneek geen .snits-domein aanvragen? Vanaf nu kan dat wel, via snitsdomein.nl.

De lancering past binnen een wereldwijde trend. Naast Londen, Berlijn, Amsterdam en talloze andere steden heeft nu ook Sneek haar eigen domeinnaam. Het .snits-domein is beschikbaar voor zowel bestaande als nieuwe websites. Bedrijven kunnen een .snits-domein reserveren vanaf 50 euro per jaar. Naar verwachting komt het domein deze maand beschikbaar.

Camera's houden voortgang leerlingen in de gaten

Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer kinderen slecht opletten op school. Daarom begint de Thomas van Aquinoschool in Sneek met een proef om camera's in de klas te hangen. Die registreren of kinderen wel actief meedoen, genoeg lezen en of ze wel hard genoeg bezig zijn. Leerkrachten kunnen aan het eind van de dag zien of de lessen wel leuk genoeg waren, maar ook of het gedrag van leerlingen positief is. Zo kunnen de resultaten van de klas worden verhoogd. De camera's worden vandaag geplaatst.

Alternatief voor fietspad langs Afsluitdijk

Drie jaar niet langs de Afsluitdijk fietsen? Voor fietsenwinkel Mantel is het niet te verkroppen. De winkel begint daarom vandaag (!) een crowdfundingsactie om een fietsvlonder aan te leggen rondom de sluizen. De vlonder wordt elke 200 meter aan de dijk vastgelegd om niet af te drijven. In totaal is 32.000 meter fietsvlonder nodig, voor 38 euro de meter. Mocht het ding er komen te liggen, dan wordt het wel een extra uitdaging voor de fietsers. Want het pad is niet meer dan een metertje breed.

Genomineerd voor Michelin?

'We zijn genomineerd!' Dat schreef Spare Rib Express uit Drachten trots op Facebook. ,,Wij zijn als eerste bezorgrestaurant in Nederland genomineerd voor een Michelin-ster!' Alleen, dat kan helemaal niet. Michelin maakt nooit nominaties bekend.

Brandweer Friesland blijft plakken

De brandweer in Leeuwarden was maandag op dreef. Geef ze een rolletje plakband en ze hebben de grootste lol.

 

Nieuws

Meest gelezen