Jan Terlouw spreker tijdens première van ‘Friese’ Lelystad-film

Demonstratie in Wolvega tegen de geplande lage vliegroutes van Lelystad Airport. FOTO RENS HOOYENGA

In Dalfsen is woensdag 11 juli de première van de film ‘Lelystad Airport - in nevelen gehuld’ van cineast Rob de Wind uit Munnekeburen.

De Wind is tevens actievoerder tegen het vernieuwde vliegveld bij Lelystad. Dit zou in het voorjaar van 2020 open moeten, maar ‘Den Haag’ heeft hier nog geen finaal besluit over genomen.

Schrijver en politicus Jan Terlouw is een van de sprekers tijdens de première van de film, die ongeveer 40 minuten duurt. In december 2017 liet hij zich in een interview met NRC zeer kritisch uit over Lelystad Airport.

Het evenement in Dalfsen begint om vier uur ‘s middags. De meeste deskundigen en critici die hebben meegewerkt aan de Lelystad-film, zijn aanwezig.

Dwang

Eerder deze week werd bekend dat vliegmaatschappijen niet gedwongen mogen worden om vakantievluchten te verplaatsen van Schiphol naar het nieuwe Lelystad Airport. Het ministerie van Infrastructuur wilde dit. De Europese Commissie keurt de maatregel echter niet goed.

Dit is een fikse tegenvaller voor vliegveld Lelystad. De vraag is nu hoe de luchthaven vanaf 2020 vol raakt. Veel maatschappijen (onder meer easyJet en Corendon) blijven namelijk liever op Schiphol vliegen.

Lelystad Airport liet eerder al weten vliegmaatschappijen met gunstige voorwaarden naar de Flevopolder te willen trekken. Bijvoorbeeld met een lager luchthaventarief en met een snelle afhandeling van de vliegtuigen, die zo weer rap de lucht in kunnen.

Nieuws

menu