Jan Terlouw op Festival B in Drachten: 'Overheid, sta toe dat het voedsel duurder wordt'

Het stikstofprobleem is ,,vrij eenvoudig oplosbaar’’. Dat zei Jan Terlouw zondag op het drukbezochte Festival B in Drachten.

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw sprak op de Festival B in schouwburg De Lawei in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw sprak op de Festival B in schouwburg De Lawei in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

De World Food Week is voorbij, en dus had schouwburg De Lawei zondag de groene loper uitgerold. Buiten konden bezoekers een leefstijlcheck doen en binnen waren kraampjes met goederen als honing en ‘raw vegan body care’.

Het festival, met de B van bodem en buik, trok een allegaartje van sprekers en activiteiten. Zo was er een cursus fermenteren, een inspiratiemiddag voor fairtradeorganisaties en een lezing van influencer Rens Kroes om de jeugd te trekken.

Een bezoek was gratis dankzij steun van gemeente en provincie, die gezond leven willen aanmoedigen. Opvallend was dan ook de bijdrage van de zogeheten orthomoleculair therapeut Juglen Zwaan, die in een volle Grote Zaal van leer trok tegen de autoriteiten.

Zijn boodschap: rode ui werkt tegen hooikoorts, drink nooit uit plastic flesjes en wantrouw de onderzoeken van de universiteit van Wageningen, want FrieslandCampina heeft daar ook een afdeling.

'Koffie is slecht voor de darmflora'

Zelfverklaard kruidengeneeskundige Nienke Gottenbos, bekend als ‘de Poepdokter’, gebruikte het podium om te wijzen op het belang van darmflora. Ook zij spaarde de voedselautoriteiten niet. Waar het Voedingscentrum een slag om de arm houdt, wist de Poepdokter het zeker: koffie is slecht voor de darmflora en het gebruik van antibiotica moet je compenseren met probiotica. Juglen Zwaan begreep overigens wel waarom het Voedingscentrum niet te vertrouwen is. De huidige directeur komt namelijk van Unilever.

Wat dat betreft kwam Jan Terlouw (87) met een tegenovergesteld verhaal. Of het nou gaat om het stikstofprobleem of het klimaatprobleem: zijn boodschap was juist om de wetenschap te vertrouwen.

Want wie de feiten nuchter op een rij zet, zo stelde de schrijver en voormalig politicus, kan er simpelweg niet omheen. De veestapel moet kleiner en niet de boer moet die prijs betalen, maar de burger. ,,Overheid, sta toe dat het voedsel duurder wordt!’’

Oproep tot verspreiding van kennis

Verder wierp hij de vraag op waarom de politiek zo worstelt met maatregelen tegen klimaatverandering. Zijn antwoord was tweeledig. Enerzijds: ,,Heel veel dingen zijn ineens mondiaal, terwijl de politiek nationaal is gebleven.”

Anderzijds: ,,Je krijgt iets niet voor elkaar als de bevolking het niet wil. Ik heb lang genoeg in de politiek gezeten om dat te weten. Maar waarom zou de bevolking het niet willen? Je wil je kinderen toch niet achterlaten op een slechtere wereld dan we zelf hebben?”

Zijn oproep was dan ook de verspreiding van kennis. Wie genoeg kennis heeft, neemt het klimaatprobleem serieus en is eerder bereid bij te dragen aan een oplossing. ,,Kerken, kunsten, scholen: zorg dat mensen het weten. Want als ze het weten, zullen ze het willen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland