Jan Rijpstra nieuwe burgemeester Smallingerland

FOTO ARCHIEF LC

Jan Rijpstra is de nieuwe burgemeester van Smallingerland. Dat is donderdagavond bekendgemaakt tijdens een extra raadsvergadering.

Rijpstra is de opvolger van Tom van Mourik (VVD), die het burgemeesterschap sinds juli 2017 waarnam. Hij verving Tjeerd van Bekkum, die sinds september 2012 burgemeester was en zijn baan in juni 2017 verruilde voor het directeurschap van Leeuwarden-Fryslân 2018.

De 63-jarige Rijpstra is een neef van Hedzer Rijpstra die van 1970 tot 1982 commissaris van de koningin in Friesland was.

Noordwijk

Van 2005 tot 2008 was de VVD'er burgemeester van Tynaarlo. Van 2014 tot eind 2018 bekleedde hij deze functie in Noordwijk. Hij woont nog steeds in Noordwijk.

Hij combineerde zijn baan als burgemeester van Noordwijk met het voorzitterschap van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding. Rijpstra bezocht zelf de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen. 

Eind maart beginnen

De vacature van burgemeester was vooral in trek vijftigplussers. Slechts één van de twaalf sollicitanten was jonger dan vijftig jaar. Onder de geïnteresseerden waren negen mannen en drie vrouwen.

Commissaris Arno Brok verwacht dat de burgemeester eind maart kan beginnen. Van Mourik blijft tot begin maart aan als waarnemend burgemeester.

Langer dan zes jaar

De gemeenteraad wilde vooral dat de nieuwe burgemeester langer dan één periode van zes jaar blijft. Dat is sinds 2005 niet meer voor gekomen. Het is onwaarschijnlijk dat dit nu wel gaat lukken, de ontslagleeftijd voor burgemeesters is 70 jaar, dat is Rijpstra bijna aan het einde van zijn eerste termijn.

In 2005 zwaaide Pieter van der Zaag (CDA) na een periode van 16 jaar af. Bert Middel (PvdA) bleef tot 2011, waarna Gerrit Jan Poldernam hem tijdelijk verving. Tjeerd van Bekkum werd in 2012 burgemeester en was dat nog geen vijf jaar.

In een opgestelde profielschets schreef de gemeenteraad: ,,Hij/zij heeft aandacht voor de positie van de dorpen in Smallingerland, heeft een luisterend oor en is voor iedereen toegankelijk. Onze burgemeester is er trots op burgemeester van een Friese gemeente te zijn.'' Ook moet de burgemeester ,,integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig'' zijn.

Nieuws

menu