Jan Houter - alias Jan van Vlieland - overleden

Jan Houter 1944-2022

Op Vlieland is dinsdagochtend vroeg Jan Houter overleden. Hij is 78 jaar geworden.

Houter was schrijver , ondernemer en Vlielandkenner bij uitstek. Hij zette van jongs af aan activiteiten op om het toerisme op het eiland op te stuwen. Zo was hij uitgever van het Vlieland Magazine en hield hij tal van lezingen over de geschiedenis van Vlieland voor eilandgasten.

Zeezicht

Hij stond aan de wieg van vele evenementen en hielp onder meer Museum Tromps Huys en Waddencentrum De Noordwester op gang. Samen met zijn zoons Klaas en Erik bouwde hij een aantal ondernemingen op zoals Fietsverhuur Jan van Vlieland, Hotel Zeezicht, Bagagevervoer Wietze de Boer en Grand Café De Oude Stoep.

Met historicus Anne Doedens schreef hij een aantal boeken over de roemruchte geschiedenis van Vlieland. Het boek 1666: De ramp van Vlieland en Terschelling uit 2013 zorgde voor een opleving van de bewustwording van de geschiedenis van de twee Waddeneilanden.

Nieuw boek

Het schrijversduo was bezig aan een nieuw boek: Al zwerf ik op de baren … Zeevarenden van de Wadden in de Gouden Eeuw . Deze verschijnt komende zomer, laat Doedens weten.

Houter was al enige tijd ziek. Zijn uitvaart is zaterdag en gaat volgens Vlielander traditie.

Nieuws

menu