Jaarwisseling met veel brandjes maar zonder grote ongeregeldheden

Een caravan brandt in Marrum. Brandjes zoals deze vonden plaats in veel dorpen in het noordoosten van de provincie. FOTO DE VRIES MEDIA

De brandweer moest tientallen keren uitrukken in de oudjaarsnacht om brandjes te blussen. Op enkele plaatsen onder begeleiding van de politie.

Vooral in het noordoosten van de provincie werden in veel dorpen brandbulten gemaakt. Rondom het vuur verzamelden zich vaak tientallen mensen.

Her en der leidde dat tot een grimmige sfeer. In Kollumerzwaag werd bijvoorbeeld met vuurwerk gegooid naar de brandweerlieden die het vuur uitmaakten. De politie hield daar toezicht. In Oudega (Sm.) werden brandweermannen bekogeld met bierflesjes toen ze daar een vuurtje probeerden te doven.

Bij Burgum had de brandweer alle moeite om bij een auto te komen die in brand gestoken was in een weiland naast de Centrale As. In Twijzel raakte een auto beschadigd nadat vuurwerk naar binnen was gegooid.

Desondanks spreekt een woordvoerder van de Veiligheidsregio van een ,,vrij rustige avond.’’

Minder meldingen

Toch kenden de hulpdiensten landelijk een rustige nacht. De hulpdiensten zijn op oudjaarsdag veel minder eropuit getrokken dan een jaar geleden. Via het P2000-netwerk is bijna 30 procent minder alarmeringen verzonden dan vorig jaar, blijkt uit data van alarmeringen.nl.

Tussen oudjaarsdag 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten 1503 keer via P2000 gealarmeerd. In diezelfde periode een jaar geleden was dat 2139 keer, wat neerkomt op een daling van 29,7 procent.

Noodverordening in Heerenveen

Grote ongeregeldheden bleven uit. ‘s Middags werd wel even gevreesd voor een grote bijeenkomst in Heerenveen. Daar ging een oproep om een ‘corona end party’ te houden rond onder leden van de harde kern van SC Heerenveen en op Facebook-pagina’s die zich keren tegen de coronamaatregelen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan greep in met een noodbevel. Enkele groepjes zijn door de politie weggestuurd van het Molenplein.

In Leeuwarden moest de politie in het centrum een charge uitvoeren om een groep uiteen te drijven. De groep bekogelde de agenten met zwaar vuurwerk en glas.

Hotel verliest ruiten door carbidkanon

Hotel Anne-Klare in Joure liep in de oudjaarsnacht voor tienduizenden euro’s schade op. In het centrum van het dorp werd een carbidkanon afgeschoten, waardoor de ruiten van het hotel sneuvelden. ,,Het is een bom geweest’’, zegt eigenaar Anne-Klare Anker. ,,Het had mensenlevens kunnen kosten.’’

Ondanks het vuurwerkverbod werd er provinciebreed toch het nodige de lucht in geschoten. Op de meeste plekken waren harde knallen te horen maar was ook uitbundig siervuurwerk te zien.

Nieuws

menu