Jaar celstraf en jeugd-tbs 14-jarige voor dubbele moord Katlijk

FOTO ANP

De rechtbank in Leeuwarden heeft de 14-jarige jongen uit Katlijk veroordeeld tot een jaar celstraf en jeugd-tbs voor de dubbele moord op zijn ouders.

Volgens de rechtbank handelde de jongen tijdens de moord op 25 september met voorbedachten rade. Al in 2016 liep hij rond met zijn moordplan en hij had een vluchtplan. Dit besprak bij ook met vrienden.

Maximale straf

Drie weken geleden eiste officier van justitie Henk Mous een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de 14-jarige voor het doodsteken van zijn 62-jarige moeder en zijn 63-jarige vader.

De uitspraak is dus conform de eis, ondanks dat de rechtbank de jongen verminderd toerekeningsvatbaar acht vanwege depressie en een autisme-spectrumstoornis.

Gruwelijke details

De rechter las donderdagmiddag gruwelijke details voor over de dag van de moord. Op de ochtend van de moord stond de zoon al een uur lang met een mes naast zijn slapende ouders, overdenkend welke gevolgen het zou hebben als hij hen zou doden.

's Avonds bracht hij zijn plan alsnog ten uitvoer, boven op de overloop, nadat hij zich daar anderhalf uur in een donkere hoek had verstopt.

Intense haat

Hij koesterde een intense haat tegen zijn ouders en zag geen andere uitweg dan ze te vermoorden. De rechtbank sprak donderdagmiddag van ,,mismatch tussen ouders en kind''.

Een jaar jeugddetentie is in de maximale straf voor verdachten van 14 jaar.  In Nederland is het jeugdrecht erop gericht dat daders zo snel mogelijk weer terugkeren in de maatschappij.

Unieke zaak

Het is voor ons land een unieke zaak: nooit eerder stond een minderjarige terecht voor de moord op zijn beide ouders.

De rechtzaak vond vanwege de leeftijd van de jongen achter gesloten deuren plaats. De uitspraak was vandaag wel openbaar.

Het volledige vonnis op rechtspraak.nl

Nieuws

Meest gelezen