Jaar cel en tbs geëist tegen 'gevaar voor de samenleving' in rechtszaak overval hoogbejaarde vrouw Drachten

FOTO DE VRIES MEDIA

Tegen een van de vier overvallers van een hoogbejaarde vrouw uit Drachten is woensdagmiddag 1 jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist.

Volgens officier is de 21-jarige Drachtster ,,een zwaar beschadigde jongeman’’, de oorzaak ligt in verdrietige gebeurtenissen in zijn jeugd. Maar de verminderd toerekeningsvatbare man valt door reclassering niet te begeleiden, heeft stoornissen waaraan hij niet wil werken en is een gevaar voor de samenleving, lichtte de officier van justitie toe.

De advocaat van de Drachtster, Wouter Hendrickx, vond tbs te zwaar. ,,Een hele zware maatregel voor zo’n jonge jongen.’’ De delicten die hij tot dusver pleegde, vallen volgens de raadsman onder de noemer ‘eenvoudige mishandeling’. Ook tijdens de overval had hij zich van zijn zachte kant laten zien door zich het slachtoffer tegen een medepleger te beschermen.

Zelf gaf de Drachtster aan spijt van zijn daad te hebben. ,,Ik zal God smeken mij een kans te geven een goed leven te leiden als ik uit de gevangenis kom.’’

Geldkistje

De man overviel op 21 oktober 2019 met drie maten een toen 93-jarige vrouw in haar woning aan de Korenmolen in Drachten. Via de stiefmoeder van een medeverdachte, een 19-jarige inwoner van Gerkesklooster, hadden ze gehoord dat bij de vrouw iets te halen viel. De stiefmoeder had in het huis van de hoogbejaarde aan de Korenmolen schoongemaakt. Volgens haar zou de vrouw onder het bed een geldbedrag tussen de 80.000 en 90.000 euro bewaren. De vier zouden de vrouw onder bedreiging een geldkistje afhandig hebben gemaakt.

Dat de 21-jarige Drachtster tot meedoen werd gedwongen, wilde er bij de officier niet in. Want de man nam deel aan de voorbereiding en de uitvoering van de overval en was aanwezig bij de verdeling van de buit.

De man kwam in 2018 naar Nederland en wist in een kort tijdsbestek een strafblad op te bouwen. Hij is de derde van het kwartet die voor deze roof op de zitting verschijnt. Dinsdagochtend was een 19-jarige plaatsgenoot aan de beurt. Tegen hem eiste de officier van justitie 3,5 jaar celstraf. Een minderjarige Drachtster moest ‘s middags voorkomen, zijn zaak werd - vanwege zijn leeftijd - achter gesloten deuren behandeld.

Omdat de advocaat van de 19-jarige inwoner van Gerkesklooster ziek was, ging de behandeling van deze zaak dinsdagochtend niet door.

Nieuws

menu