Ooit hadden ze 'verkering'. Maar na de oorlog duwde het leven hen een andere kant uit. Dankzij 'De terugkeer van de Joodse kinderen' is het weer 'aan' tussen Jaap en Dirkje

Dit zou het verhaal van Jack Koppels kunnen zijn, een Joods onderduikertje dat in 1942 in Balk belandde. Maar in plaats daarvan is het het verhaal van Jaap de Boer en Dirkje Veenhuis. Ooit hadden ze ‘verkering’. Maar na de oorlog duwde het leven hen een andere kant uit. Dankzij het project ‘De terugkeer van de Joodse kinderen’ is het sinds 2020 weer ‘aan’. Twee 91-jarigen met een oorlogsverleden én een lat-relatie.

Jaap de Boer en Dirkje Veenhuis zijn weer samen: ,,We hebben het heel goed."

Jaap de Boer en Dirkje Veenhuis zijn weer samen: ,,We hebben het heel goed." FOTO MARTIN MOOIJ

Jack Koppels (1930) is wel een beetje klaar met zijn onderduikverleden. Hij vertelde het in 2021 in een documentaire van Fryslân-DOK en een podcast voor Omrop Fryslân. De jongen die dagenlang op zijn step door het Joodse ghetto in Amsterdam rijdt, van ‘s morgens vroeg tot 20 uur ‘s avonds (Sperrzeit), zijn Jodenster van z’n jas getrokken. Jack ziet wat er gebeurt. De razzia’s, de angst, de schietpartijen, de deportaties.

Nieuws

menu