Is het coronavaccin veilig bij kanker? En andere vragen

Spuiten met het vaccin tegen het coronavirus liggen klaar in een test- en vaccinatielocatie. FOTO ANP/ VINCENT JANNINK

Medici gaven donderdag tijdens een online bijeenkomst antwoord op ‘kijkersvragen’ over het hebben van kanker in coronatijd. Deze week kwam ook naar buiten dat op de oncologie-afdeling van het MCL in Leeuwarden dertien medewerkers en zes patiënten ziek zijn geworden door een corona-uitbraak. Longarts Bennie Reitsma en Internist-oncoloog Hiltje de Graaf geven antwoord op vijf vragen over corona en kanker.

Lees ook [PREMIUM] ‘Operaties kanker niet uitgesteld door corona’

Krijgen mensen die kanker hebben voorrang bij het toedienen van coronavaccins?

Longarts Bennie Reitsma: ,,Die zitten helaas in de tweede groep van de vaccinatierondes. Dat is niet overal in de wereld zo: in de Verenigde Staten zitten deze patiënten wel in de eerste groep.”

Internist-oncoloog Hiltje de Graaf is er niet zeker van: ,,Bij de gewone griepvaccinatie staan kankerpatiënten wel hoog op het lijstje, bij corona weten we het nog niet zo goed. Risico’s lijken nu vooral hoge leeftijd en overgewicht.”

Loop ik extra risico als ik kanker heb (gehad)?

Reitsma: ,,Als je in goede conditie bent, in wezen niet. Maar op het moment dat je wordt behandeld, heb je over het algemeen wel een mindere afweer. Wie dan corona krijgt, heeft een grotere kans op een slechter beloop. Het is dus echt van belang om je aan de richtlijnen te houden.”

Kan vaccineren wel, als ik onder behandeling ben?

De Graaf: ,,Dat kan. En ook tijdens hormoon- of immuuntherapie. Er zijn geen aanwijzingen dat de hormonale status effect heeft op de werking van het vaccin. En afweercellen worden ook goed aangemaakt wanneer het vaccin is toegediend.”

Een telefonisch consult met mijn arts, hoe pak ik dat aan?

Radiotherapeut Marianne de Jong: ,,Ons advies is de telefoon op de speaker te zetten, zodat een familielid kan meeluisteren. Maar vooraf een lijstje voor jezelf: wat wil ik nu precies bespreken. Je klachten, maar ook je vragen. Zodat je tijdens het gesprek even kan spieken.”

Josta Hofstee: ,,Zoek een stille omgeving waar je niet gestoord wordt. En de arts kan je niet zien, er is geen non-verbale communicatie. Maak je je ergens zorgen over, benoem dat concreet.”

Gaat mijn behandeling door als ik corona krijg?

Christian Koolenbrander: ,,Bij voorkeur eerst herstellen, pas later opereren. Het gaat er uiteindelijk om: hoe kom je er als patiënt het beste uit.” Daniël Hess: ,,Maar als een spoedoperatie nodig is, gaat die door. Ook bij corona. Die operaties hebben we wel verricht.”

Nieuws

menu