Is er nog toekomst voor café De Welvaart op Ameland?

Is er nog een toekomst voor het illustere hotel-café De Welvaart in Hollum op Ameland? Studente Naomi Mae Poppinga uit Beetsterzwaag onderzoekt het.

Naomi Mae Poppinga: ,,Ik hoop met heel mijn hart dat het weer gaat draaien. Dat zou echt geweldig zijn voor deze toplocatie." FOTO JAN SPOELSTRA

Naomi Mae Poppinga: ,,Ik hoop met heel mijn hart dat het weer gaat draaien. Dat zou echt geweldig zijn voor deze toplocatie." FOTO JAN SPOELSTRA

Een conflict met de biergroothandel dwong de laatste eigenaar van het café in 2011 de deuren te sluiten. Sindsdien staat het pand leeg. Na bijna zes jaar leegstand zoeken de eigenaren, vastgoedmaatschappij Bibitor en brouwerij InBev, naar nieuwe plannen voor het pand.

Burendag

Bij wijze van stage doet student Naomi Mae Poppinga uit Beetsterzwaag nu onderzoek naar de mogelijkheden. Ze sprak inmiddels met de gemeente, met het VVV en met ondernemers. Deze week hield organiseerde ze in Hollum een zogenaamde ‘burendag’ waar Hollumers en andere eilanders konden komen brainstormen over de toekomst van de het pand, een van de oudste etablissementen van het eiland. De uitnodiging vond gehoor; buurtbewoners uitten al eerder hun zorgen over de verwaarlozing van het pand. Tweeëntwintig mensen kwamen meepraten, niet alleen uit Hollum.

Volgens Poppinga is ,,alles bespreekbaar’’. De huur bedraagt 50.000 euro, al zijn de eigenaren volgens haar bereid om water bij de wijn te doen. Het pand telt twee appartementjes, twee hotelkamers en een café. ,,Ik hoop met heel mijn hart dat het weer gaat draaien. Dat zou echt geweldig zijn voor deze toplocatie.’’

Crowdfuding

Tijdens de brainstormsessie vlogen allerhande ideeën over tafel. Crowdfunding of een coöperatie om het hotel-café in de benen te houden. Oplaadpalen voor elektrische fietsen, een leerbedrijf voor jongeren met ambities in de horeca. Kunst aan de muren, optredens van verhalenvertellers, theatergezelschappen en muzikanten. Uiteraard mag het Amelander streekproduct niet ontbreken, was één van de suggesties.

Poppinga is tot juni op het eiland. Zij verblijft een paar dagen per week in een van de appartementjes in De Welvaart, zodat er al geregeld licht te zien is in het pand. Na haar inventarisatieronde werkt ze een concept uit dat ze aan de eigenaren zal aanbieden. Die gaan dan vervolgens naar een uitbater, als die zich tegen die tijd nog niet spontaan heeft aangeboden. Poppinga gaat dan weer verder met haar studie International Lifestyle Studies in Tilburg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland