Inzameling voor Oekraïne: de eerste pakketten zijn al gebracht, containers in Leeuwarden gaan om tien uur open

Hulp voor de inwoners uit de omgeving van Cherson. Veel mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp

Ondanks dat de inzameling van goederen als levensmiddelen, hygiëne-artikelen, dekens en kleding pas vandaag begint, liggen er bij de Leeuwarder Courant al een tiental pakketten.

Een mevrouw die vlak voor ze op vakantie gaat nog snel een treetje blikken soep brengt. Iemand die ervan overtuigd was dat de actie woensdag plaats zou vinden: de inzameling van goederen is eigenlijk woensdag al een beetje begonnen.

Vandaag vanaf tien uur start het vullen van de drie beschikbare containers voor Oekraïne op het parkeerterrein bij de Leeuwarder Courant aan de Sixmastraat 15. Als u spullen komt brengen, volg dan alstublieft de pijlen en aangegeven rijrichting. Probeer uw pakket zo compact mogelijk aan te leveren. De behoefte aan levensmiddelen en hygiëne-producten is het grootst in de gebieden waar de containers naar toe gaan. Ook dekens en goede warme kleding zijn welkom. Aangezien de capaciteit voor Leeuwarden bestaat uit drie grote containers en kleding relatief veel ruimte inneemt, vragen wij u de kleding zorgvuldig te selecteren. Houdt u er rekening mee dat alle goederen geregistreerd moeten worden voordat ze de container ingaan. Op die manier wordt de verplichte vrachtbrief samengesteld.

Liveblog

Op deze website is het verloop van de actie te volgen in een liveblog. Daarin wordt onder meer informatie gegeven over hoe druk het is en hoeveel ruimte er in de loop van de dag nog in de containers beschikbaar is. Dat kan bij een grote toeloop een teleurstelling voorkomen. Er kunnen niet meer goederen worden aangenomen dan er in de drie containers passen. Mocht de actie daarom voor vier uur gestopt worden, dan wordt dat hier gemeld en via onze social mediakanalen.

De actie vindt niet alleen in Leeuwarden plaats, ook in Groningen en Emmen staan containers en in totaal zo’n twintig vrijwilligers klaar om goederen in ontvangst te nemen.

Ondertussen gaat de doneeractie voor Oekraïne van Mediahuis Noord − uitgever van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden − richting een opbrengst van twee ton. Doordat de lezers van beide kranten zo veel geld doneren, is er veel meer hulp te bieden aan de bevolking van Oekraïne dan vooraf gehoopt. Meer geld betekent dat er meer bijgedragen kan worden aan het herstel van woningen en er meer en grotere generatoren kunnen worden aangeschaft en naar Oekraïne worden gebracht. En het biedt de kans om ook andere projecten en organisaties in Oekraïne te steunen.

Weeskinderen

Zo is woensdag besloten dat een opvangproject voor Oekraïense weeskinderen in Roemenië geld tegemoet kan zien. Tientallen kinderen worden daar opgevangen sinds het begin van de oorlog. De organisatie die dat doet heeft weinig financiële middelen en is deels afhankelijk van voedselhulp uit Nederland.

De actie loopt nog tot begin januari. Het is de bedoeling dat eind volgende week de eerste generatoren naar Oekraïne worden gebracht. Onder meer naar Irpin − een stad bij Kiev waar door de aanvallen op elektriciteitscentrales mensen soms dagenlang zonder stroom zitten. Een tweede bestemming voor generatoren is de omgeving van Cherson.

Help Oekraïne NU!

Doneer via de QR-code of ga naar https://whydonate.nl/nl/fundraising/help-oekraine-nu

Nieuws

menu