Inspectie Defensie onderzoekt voorval op Vliegbasis Leeuwarden waarbij twee piloten ernstig gewond raakten

Een F35 op vliegbasis Leeuwarden ANP

De Inspectie Veiligheid Defensie gaat een onderzoek starten naar het incident op de Vliegbasis Leeuwarden van twee weken geleden.

Op 25 april rond 21.00 uur raakten twee piloten ernstig gewond bij een ongeluk met een vorkheftruck. Dat was gebeurd tijdens een feest op de basis. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht. Defensie maakt woensdag bekend dat er een onderzoek zal komen naar het voorval.

‘Met haar toezicht en onderzoek levert de inspectie bijdragen aan het verhogen van de veiligheid en het vergroten van het lerend vermogen van Defensie’, zo valt te lezen in het persbericht. De inspectie richt zich n het onderzoek overigens niet op verwijtbaarheid of schuld.

Maandag werd al bekend dat drie militairen zijn geschorst in verband met de zaak. ‘De luchtmacht neemt de maatregel ook om de orde en rust op het onderdeel te herstellen’, aldus de officiële mededeling. Het ongeluk heeft tot allerlei speculaties en wilde geruchten geleid.

De Koninklijke Marechaussee is eveneens met een onderzoek naar de toedracht van het ongeval gestart. Een woordvoerder stelt dat er veel gesprekken met aanwezigen gevoerd moeten worden. Tot dat is afgerond worden er geen mededelingen over gedaan. Mogelijk kan het onderzoek leiden tot strafrechtelijke vervolging, deelt de luchtmacht mee.

Nieuws

menu