Ineens veel meer besmettingen in Friesland? GGD Fryslân had een achterstand in het contactonderzoek

De testlocatie van de GGD in Leeuwarden. FOTO AISE VAN BEETS

De coronacijfers die het RIVM maandag voor Friesland naar buiten bracht, deed denken aan een plotse en enorme toename van het aantal positieve besmettingen. Er was echter sprake van een achterstand, meldt GGD Fryslân.

De aantallen schommelen dagelijks. Er is een flinke stijgende lijn, maar meestal is er ten opzichte van een dag eerder een verschil van tien of twintig besmettingen. Zaterdag werden 114, zondag 179 en maandag liefst 294 coronabesmettingen gemeld.

De grootste oorzaak in die toename is een achterstand in het bron- en contactonderzoek, zegt GGD-woordvoerder Jan Arendz. Iedere patiënt die positief test, krijgt een belletje van de GGD en dan wordt onderzocht met wie diegene in contact is gekomen. ,,Vandaag en gisteren hebben we dat onderzoek heel basic gedaan. De mensen die positief testten, hebben we gebeld en ze hebben van ons een mail gekregen die ze dan moesten doorsturen naar mensen met wie ze in contact zijn geweest.’’

'Normaal gesproken besteden wij grofweg 3,5 uur per patiënt'

Op die manier neemt het onderzoek ongeveer 20 minuten per patiënt in beslag. ,,Als je het grondig doet, ben je met iemand wel een hele dag bezig. Normaal gesproken besteden wij grofweg 3,5 uur per patiënt aan bron- en contactonderzoek.’’

De achterstand is inmiddels weggewerkt, zegt Arendz.

‘Extra maatregelen’

Het alsmaar oplopende aantal besmettingen in Friesland is volgens GGD Fryslân reden voor extra maatregelen. ,,Er zijn meer besmettingen, het gaat niet goed’’, aldus Arendz. ,,Volgens ons zijn er extra maatregelen nodig.’’ Dinsdagavond geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Zij kondigen waarschijnlijk nieuwe, strengere maatregelen aan.

De horeca moet mogelijk opnieuw de deuren sluiten, stellen ingewijden. Daarover neemt het kabinet morgen (dinsdag) een besluit. Ook is de kans groot dat alle volwassenensport wordt stilgelegd.

Nieuws

menu