In vier maanden tijd negen doden door geweld in Friesland

Met de dood van de 35-jarige man die werd neergestoken bij de Grote Kerk in Leeuwarden, zijn in Friesland in minder dan vier maanden tijd negen mensen door geweld omgekomen. Een overzicht.

22 juni 2017 : Ypie Jarir-Mast (59) uit Leeuwarden wordt doodgestoken door haar 31-jarige verwarde zoon. Hij haalt ook uit naar zijn 61-jarige vader, die zwaargewond raakt. De dader wordt bij de woning in de wijk Aldlân aangehouden.

9 juli 2017: Een man die zijn hond uitlaat in De Westereen treft het lichaam aan van Tjeerd van Seggeren (37) uit Kollumerzwaag. Van Seggeren heeft de avond ervoor het FreezeForce Beach Fest bezocht. Mogelijk is hij aangereden en daarna versleept. De dader is nog spoorloos.

5 augustus 2017: In pension Welgelegen in Berltsum steekt een 56-jarige bewoner om zich heen en raakt een 43-jarige huisgenoot dodelijk. De 56-jarige man kan worden ingerekend.

16 augustus 2017:  In het buitengebied van Heerenveen steekt een 30-jarige Drachtster Harm Veenema (60) in zijn woning neer. Diens zoon (29) raakt gewond. De Drachtster is een bekende van de stiefdochter van het slachtoffer.

27 augustus 2017: Tehvid Huzejrovic (51) uit Oosterwolde vindt de dood bij een schietpartij in zijn woning aan de Stegingagweg. De Bosniër en de vier verdachten zijn bekenden uit het drugscircuit.

12 september 2017: Als de 31-jarige Marja van der Leest uit Franeker de deur niet opendoet voor een bekende, waarschuwt die de politie. In het huis wordt de vrouw dood aangetroffen: ze is door een misdrijf omgekomen. Ruim twee weken later wordt haar partner dood aangetroffen in een sloot in Franeker. Omdat er geen andere mensen bij het gezinsdrama zijn betrokken, sluit de politie het onderzoek.

26 september 2017: Jos Verdonk en zijn vrouw Margreet Andriol worden vermoord aangetroffen in hun boerderij in Katlijk. Drie dagen later bekent hun 14-jarige zoon dat hij zijn ouders heeft doodgestoken.

10 oktober 2017: Bij de Grote Kerk in Leeuwarden wordt 's avonds laat een 35-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats zwaargewond aangetroffen. Hij blijkt te zijn neergestoken. De man overlijdt kort daarop.

Sinds 2000 kwamen in Friesland 48 mensen om door een geweldsdelict. De storymap voert u chronologisch langs alle zaken .

Nieuws

Meest gelezen