In totaal 22 personen uit het Noorden aangehouden voor opruiing en oproepen tot rellen: twaalf minderjarigen

Politiebusjes in het centrum van Drachten aan het begin van de avond. FOTO ANTON KAPPERS

In Noord-Nederland zijn er tot nu toe geen grote rellen en plunderingen geweest, wel werd er een aantal keer een noodverordening afgekondigd. Daarnaast zijn in de periode 24 tot en met 28 januari 22 personen aangehouden voor opruiing en het oproepen tot rellen.

Twaalf van deze personen hebben een dagvaarding ontvangen, ze zitten niet in voorlopige hechtenis.

De aangehouden personen konden onder andere worden opgespoord via sociale media, daar konden mensen die opriepen tot geweld of het overtreden van de avondklok direct getraceerd en aangehouden worden.

Onder de 22 verdachten zijn twaalf minderjarigen. Van hen hebben negen een dagvaarding gekregen voor een kinderrechterzitting, één wordt opgeroepen voor een OM-zitting en in twee zaken moet er nog een vervolgbeslissing worden genomen door het Openbaar Ministerie.

Van de meerderjarige verdachten zullen drie zich op 10 februari moeten verantwoorden tijdens een snelrechtzitting in Assen. Dan gaat het om twee verdachten die zouden hebben opgeroepen tot rellen in Drachten, de andere verdachte staat terecht voor opruiing in Burgum. In de andere zaken tegen meerderjarige verdachten moet nog een beoordeling van het OM plaatsvinden of is de strafzitting later dit jaar.

Nieuws

menu