In quarantaine als één leerling positief is besmet? Dat kan nog wel eens ingewikkeld worden, zeggen Friese scholenkoepels

De regel dat de gehele schoolklas in quarantaine moet bij één positief geteste leerling, kan basisscholen voor praktische problemen stellen.

Foto:

Foto: ANP

Premier Mark Rutte kondigde de quarantaineplicht dinsdagavond aan, tegelijk met de heropening van de basisscholen per maandag 8 februari. Naast leerlingen moeten ook de docenten in quarantaine. Na vijf dagen kan iedereen zich laten testen.

Jan Veenstra van Comprix (39 scholen in Zuidoost-Friesland) vreest de situatie dat een deel van de klas na die vijf dagen weer naar school moet, maar een ander deel wel de gehele quarantaineperiode van tien dagen thuis moet blijven. Het zou betekenen dat klassen deels fysiek en deels digitaal les zouden krijgen. ,,Hoe soe dat dan moatte? It kin knap yngewikkeld wurde.”

Leerkrachten worden bij de meeste scholen niet verplicht om weer voor de klas te staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor Adenium (32 scholen in Smallingerland en Tytsjerksteradiel). Bestuurslid Thijs Praamstra gaat docenten die niet willen, of het uit medisch oogpunt niet zien zitten, ,,zeker niet dwingen”.

Lees ook | We zitten sowieso tot 2 maart in lockdown, maar vanaf 10 februari kun je online shoppen en je bestelling afhalen: zo werkt het

In dat geval kan een docent doorgaan met thuisonderwijs geven, oppert Praamstra. ,,Je krijgt dan hybride onderwijsvormen, die per school kunnen verschillen. Dat vraagt wel om begrip van de ouders.”

Albert Helder van Proloog (23 scholen in Leeuwarden) zegt dat dat ook bij hem mogelijk is. ,,Het kan theoretisch zo zijn dat een situatie ontstaat waarbij de scholen open zijn, en de leerkrachten thuis zitten. We doen een moreel appèl op het onderwijzend personeel om voor de klas te staan. Maar als iemand zich daarbij echt niet veilig voelt, kan het zijn dat er toch groepen zijn die afstandsonderwijs krijgen.”

Volgens Heidi Rubingh van Arlanta (22 scholen in Noardeast-Fryslân) is het personeel over het algemeen enthousiast om de kinderen weer op school te ontvangen. ,,Maar het moet natuurlijk wel veilig en verantwoord zijn.” Arlanta neemt daarom de strengst mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht. Zo mogen leraren spatschermen voor het gezicht dragen, ook al vindt de PO-raad dit niet wenselijk.

Comprix zegt zich wel zo veel mogelijk te willen houden aan de richtlijnen van de PO-raad, die nog moeten worden bekendgemaakt. Het is bijvoorbeeld afwachten wat de PO-raad doet met het uitgelekte OMT-advies om mondkapjes te overwegen voor zevende- en achtstegroepers in de schoolgangen, én voor docenten voor de klas. Bestuurder Veenstra: ,,Wy hawwe al wol efkes in webside opsocht wêr’t mûlkapkes te krijen binne. Mar we wachtsje it advys fan de PO-raad ôf. Al freegje ik my wol ôf oft learkrêften wol te ferstean binne, at se yn de klasse wat útlizze mei mûlkapkes op.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus