In oktober wappert ook op het Provinsjehûs de regenboogvlag

De Friese regenboogvlag, gepresenteerd door D66 Fryslân en GrienLinks. FOTO MAAIKE DE LANG/D66 FRYSLAN

Als laatste provincie hijst Friesland op zondag 11 oktober aanstaande, op Coming Out Day, de regenboogvlag bij het Provinsjehûs in Leeuwarden. Een meerderheid van de Provinciale Staten van Fryslân stemde woensdagavond in met een motie die daartoe opriep.

Op initiatief van GrienLinks, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en 50Plus en met steun van de FNP, een deel van VVD en CDA wappert de vlag in oktober jaarlijks op Coming Out Day op het Provinsjehûs. De vlag wordt gezien als symbool en steun voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

Een deel van de VVD en het CDA stemde tegen. Ook de fracties van Forum voor Democratie en PVV stemden tegen. Zij zien het hijsen van de vlag als symboolpolitiek. Uiteindelijk stemden 30 leden voor het voorstel, 13 leden stemden tegen.

Lees ook | Symboolpolitiek of meer dan een symbool? Fryslân stemt vandaag over de regenboogvlag

Friesland is de laatste provincie die zich regenboogprovincie mag noemen. In 2016 was Drenthe de eerste. Zeeland en Utrecht volgden in 2018 als tiende en elfde provincie. In 2016 haalde eenzelfde voorstel het in de Friese Staten niet. Het CDA, PVV, 50Plus en een deel van de VVD, SP en FNP stemden toen tegen. Forum voor Democratie maakte toen geen deel uit van de Staten.

Nieuws

Meest gelezen