In memoriam: Olaf gleed weg op de tonen van het Wilhelmus

Het schaatsen stond op, die zondagmiddag 12 januari, in de woonkamer in Balk. En terwijl de kampioenen werden gehuldigd, gleed Olaf Wilhelmus Marie Storms op de tonen van het Wilhelmus rustig weg. Het volkslied met zijn naam klonk zelfs twee keer.

Olaf Storms (1962-2020)

Olaf Storms (1962-2020)

Hij had er alles aan gedaan om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen. Toen Olaf in Nederland opgegeven was, ging hij voor behandeling naar Duitsland. ,,Stiekem toch hopend op een wonder, maar in ieder geval om langer op een menswaardige manier te kunnen leven’’, vertelt zijn vrouw Sonja Bonnema.

Olaf, die zijn vader verloor toen hij achttien was, wilde zijn kinderen zo lang mogelijk meemaken. Hij vond het verschrikkelijk dat hij David (19) en Julia (18) maar zo kort zou kennen. 

Ruim vier maanden eerder, op vrijdag 6 september, hadden Olaf en Sonja het slechte nieuws te horen gekregen. Olaf was ongeneeslijk ziek. ,,Het was de ergste dag uit ons leven’’, zegt Sonja.

Ze had hem in 1997 op Texel leren kennen. Olaf werkte op het eiland als gemeenteambtenaar, de in Wommels opgegroeide Sonja vierde er vakantie met vrienden. Aan het einde van het jaar zegde ze haar huis en baan in Amsterdam op om bij hem in te trekken. 

Zeven jaar later verhuisden ze naar de overkant, zoals eilanders de vaste wal noemen. Olaf ging aan de slag bij de gemeente Noordoostpolder. En kwam in 2010 voor de VVD in de gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat.

Heights and lows

Zijn politieke carrière was een ,,rollercoaster’’, zo haalde collega-raadslid en partijgenoot Joop Meinsma tijdens de herdenking in de raad van De Fryske Marren vorige week aan. ,,Mei, sa’t Danny Vera sjongt,  amazing heights and real deep lows .’’ Daarmee doelde hij op de twee keer dat Olaf net niet in de raad kwam. „‘Er is er in Balk altijd een die mijn stemmen opveegt’, sei hy dan’’, aldus Meinsma.

Julia stond erop dat ze bij die bijeenkomst waren. ,,Dat wilde ik voor mijn vader doen’’, legt ze uit. Dus gingen ze voor het eerst naar gemeentehuis Herema State in Joure. Sonja vond het moeilijk om naar de plek te gaan waar Olaf jarenlang met zoveel plezier een aantal avonden per week doorbracht. 

Het was de eerste keer dat de raad van De Fryske Marren door overlijden afscheid van iemand moest nemen, hoorden ze burgemeester Fred Veenstra zeggen. ,,En dat voelt niet goed’’, voegde hij eraan toe.

Rinze Visser van de NCPN’s ideeën kwamen meestal niet met die van Olaf overeen. ,,Maar ik zal zijn interrupties toch missen’’, sprak de communist. ,,Ze hielden me scherp.’’

'Omarm het leven'

Tijdens zijn ziekte miste Olaf geen vergadering. Wel droeg hij het fractievoorzitterschap over aan Ivo de Wolff. ,,Jullie moeten ingrijpen en het zeggen als het echt niet meer gaat’’, had Olaf zijn partijgenoten verwittigd, aldus De Wolff.

Het was al een bewogen jaar voor de familie Storms. In januari 2019 overleed Olafs oudste broer Frits na een lang ziekbed. En in november, een dag na Olafs 57ste verjaardag, Olafs moeder. Van het drie jongens tellende gezin uit Sittard is nu alleen Eric er nog. ,,In nog geen jaar tijd hebben we drie kisten dicht moeten draaien’’, zegt Sonja.

Ze had voor de gasten op de uitvaart van haar man dan ook een duidelijke boodschap: ,,Geniet. Omarm het leven. Het kan zomaar anders zijn.’’ Ze wijst naar een foto van Julia op de schoorsteenmantel, afgelopen zomer gemaakt tijdens haar diploma-uitreiking. ,,De laatste in een zorgeloze tijd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
In memoriam