In een jaar tijd is de prijs van een huis in Friesland met bijna een kwart omhoog geschoten (maar het lijkt iets af te vlakken)

FOTO ANP

Jouw huis is nu gemiddeld 23 procent meer waard dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.

Gemiddeld kostte een huis in Friesland het afgelopen kwartaal 334.000 euro, 4 procent meer dan het derde kwartaal van 2021. De prijsstijging lijkt daarmee iets af te vlakken. Wel moet worden aangetekend dat de NVM in het derde kwartaal meldde dat je voor een huis gemiddeld 338.000 euro kwijt was.

Andere indeling

Het jongste cijfer lijkt dus een daling, maar dat komt volgens Willem Donker, afdelingsvoorzitter van de Friese NVM, door een nieuw rekensysteem. Voorheen werden de cijfers van vijf regio’s, te weten Opsterland (waar opvallend genoeg ook Ooststellingwerf onder viel), Oost-Friesland, Leeuwarden, Zuidwest-Friesland en Zuid-Friesland, ongewogen bij elkaar opgeteld.

,,No wurkje wy mei in ‘gewogen gemiddelde’ oer trije regio’s. Dat binne Súdwest-Fryslân, Súdeast-Fryslân en Noard-Fryslân. It sifer fan it tredde kwartaal wie, mei de kennis fan no, krekt wat te heech.’’ Deze drie regio’s vormen samen het COROP-gebied, dat wordt gebruikt voor analytische doeleinden. Het Centraal Bureau voor de Statstiek (CBS) gebruikt deze indeling ook.

Meer huizen verkocht

In het laatste kwart van het oververhitte woningmarktjaar werden er via NVM-makelaars - 70 procent aandeel in Friesland - 1265 huizen verkocht. Dat is fors minder dan een jaar daarvoor, maar wel een stijging van 16 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat laatste is niet zo gek, want de zomervakantie valt in het derde kwartaal en in die periode worden er altijd minder huizen verkocht of te koop gezet. Bovendien is er vorig jaar een recordaantal hypotheken verstrekt voor het verbouwen van een woning. Mensen zijn dus minder geneigd hun huis te verkopen. Op dit moment is een derde van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters.

Het aantal bezichtigingen per woning lijkt wel wat af te vlakken, zoals de Leeuwarder Courant eerder al meldde . Op dit moment ligt dat rond de tien aanvragen, waar die aantallen in de eerste tien maanden van 2021 dubbel zo hoog lagen. In 2021 werd bijna driekwart van de huizen boven de vraagprijs verkocht.

Feiten en cijfers

  • Een huis in Friesland kostte in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld 334.000 euro
  • De landelijke koopsom ligt gemiddeld op 438.000 euro
  • 74 procent van de huizen is boven de vraagprijs verkocht
  • Daarbij werd gemiddeld 7 procent boven de vraagprijs geboden
  • Een huis in Friesland stond gemiddeld 24 dagen te koop, tegenover 23 dagen landelijk
  • In Noord-Friesland zijn het afgelopen kwartaal 530 huizen verkocht (-13,5 procent ten opzichte van een jaar geleden)
  • In Zuidoost-Friesland zijn het afgelopen kwartaal 432 huizen verkocht (-25,3 procent ten opzichte van een jaar geleden)
  • In Zuidwest-Friesland zijn het afgelopen kwartaal 303 huizen verkocht (-24,7 procent ten opzichte van een jaar geleden)

Nieuws

menu