In een groot deel van het land is het afgelopen jaar meer regen verdampt dan er is gevallen

ANP

In een groot deel van het land is de afgelopen twaalf maanden meer regen verdampt dan er is gevallen. Zo’n neerslagtekort na de winter is uitzonderlijk.

Leeuwarden begon het zomerhalfjaar met een neerslagtekort van 27 millimeter, gerekend vanaf 1 april 2018. De voorgaande dertig jaar was er steeds sprake van een, vaak royaal, neerslagoverschot. Het gemiddelde overschot per 31 maart over die periode was voor Leeuwarden 252 millimeter.

Het gemiddelde neerslagtekort over het hele land was 65 mm tegenover een dertigjarig overschotgemiddelde van 205 mm. De uitersten liepen maandag uiteen van 207 millimeter tekort in Arcen bij Venlo tot een neerslagoverschot van 82 millimeter in Rotterdam.

Het KNMI houdt neerslag en verdamping bij van 1 april tot 1 oktober, met het oog op het groeiseizoen. De telling begint elk seizoen bij 0. De zeer droge zomer en de droge herfst van vorig jaar zijn gevolgd door een vrij normale regenval in de winter.

Grondwater aanvullen

De laatste maanden heeft Wetterskip Fryslân net als veel collega-peilbeheerders en Rijkswaterstaat water vastgehouden om het grondwaterstand aan te vullen. Op de Friese boezem werd tot laat in de herfst zelfs nog IJsselmeerwater ingelaten. Daarom hoeft er van het droogterestant van vorig jaar niet direct grote problemen te geven.

Het extreme neerslagtekort van het voorbije jaar heeft de schaarste van zoet water wel hoog op de Wetterskipsagenda gezet. De capaciteit om water uit de boezem op te malen naar hoog-Friesland (grofweg het gebied ten zuidoosten van Drachten) is ontoereikend om bij zware droogte genoeg soelaas te bieden.

Nieuws

menu