In de nieuwe dienstregeling vertrekken bijna alle treinen op nieuwe tijden. Lees hier wat er verandert

Het werk aan de spoorwegovergang bij de Schrans in Leeuwarden is voltooid. Vanaf vandaag rijden er weer treinen tussen Groningen en Leeuwarden . FOTO NIELS WESTRA Foto: Niels Westra

Wie iedere dag met een trein van Arriva reist, kan zijn ochtendritueel aanpassen. In de nieuwe dienstregeling, die ingaat op 13 december, vertrekken alle treinen op nieuwe tijden.

Traject Leeuwarden - Groningen

De grootste wijziging aan de dienstregeling van Arriva is ook meteen de zichtbaarste: de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen. Het station van Leeuwarden en de naastgelegen spoorwegovergang bij de Schrans ondergingen in de afgelopen weken een metamorfose. Bij gesloten slagbomen wacht je als fietser of automobilist niet langer voor één spoor, maar voor dubbel spoor. Het extra baanvak maakt vier treinen tussen beide provinciehoofdsteden mogelijk: twee sneltreinen en twee stoptreinen.

Reizigers tussen Groningen en Leeuwarden krijgen een extra optie per uur om de oversteek tussen beide hoofdstations te maken. De reis duurt 34 minuten voor reizigers van Groningen naar Leeuwarden. De terugreis duurt een minuut langer.

Omdat het spoor nog niet volledig verdubbeld is, zal de sneltrein zo nu en dan moeten wachten op een tegenligger. Om de wachttijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zal de sneltrein twee keer gaan stoppen, in plaats van één, nu. Dat kan, kwam de provincie achter, zonder tijdsverlies te krijgen.

Buitenpost

Buitenpost is wel het kind van de rekening geworden. Iedere sneltrein doet nu het station van Buitenpost aan, maar in de nieuwe dienstregeling slaat een van de sneltreinen de plaats over. Alleen de sneltrein die kwart over ieder uur uit Leeuwarden vertrekt, komt langs Buitenpost. De twee sneltrein, die van kwart voor ieder uur, gaat stoppen in Zuidhorn. Het Groningse dorp, dat een belangrijke forensenplaats aan het worden is, krijgt daarmee per uur een snelle verbinding met Groningen en Leeuwarden, naast de andere treinen.

Feanwâlden

Feanwâlden is het nieuwe Buitenpost op de spoorlijn. Niet alleen de stoptreinen doen het dorp aan, ook de sneltreinen gaan er vanaf half december stoppen. Reizigers kunnen vier keer per uur in- en uitstappen.

Voor de extra sneltrein zijn perrons in Feanwâlden, De Westereen, Buitenpost en Grijpskerk verlengd. Tussen Leeuwarden en Feanwâlden en tussen Grijpskerk en Hoogkerk mogen de treinen sneller rijden. Daarvoor is het beveiligingssysteem vernieuwd. Tussen Hoogkerk en Zuidhorn is het spoor verdubbeld.

Leeuwarden - Stavoren

Ook op het traject tussen Leeuwarden en Stavoren verandert het spoorboekje. In de ochtendspits en in de middagspits rijden er vier treinen per uur tussen Leeuwarden en Sneek. Twee van die treinen rijden het station van Mantgum voorbij en stoppen alleen op Sneek Noord.

De treinen die wel stoppen in Mantgum rijden ’s middags door tot Stavoren. Dat betekent dat IJlst, Workum, Hindeloopen, Koudum-Molkwerum en Stavoren in de middagspits twee keer per uur te bereiken zijn via de trein. Ook in de ochtendspits gaan er twee treinen rijden tussen Stavoren en Sneek, wel pas in het voorjaar.

Lees ook | Let op! Er staan straks codes als RE1 en RS3 op de treinen van Arriva. En ze zijn belangrijk voor jou

In de daluren rijden er twee treinen tussen Leeuwarden en Sneek. Een daarvan rijdt door tot Stavoren. De stations na Sneek, gezien vanuit Leeuwarden, zullen ook op de vrijdag- en zaterdagavonden vaker worden aangedaan.

Kortere reistijd

Iedere trein in de provincie zal vanaf 13 december op een ander moment vertrekken dan reizigers nu gewend zijn. Ze krijgen er volgens Arriva wel een kortere reistijd voor terug. Wil je bijvoorbeeld van Workum naar Heerenveen met de trein, dan doe je daar vandaag nog een uur en 19 minuten over. Over twee weken is dat een uur en 2 minuten. Alleen al de overstap in Leeuwarden is flink verkort: van 19 naar 8 minuten.

Dat geldt ook voor de verbinding tussen Buitenpost en Heerenveen. Nu doe je daar nog 47 minuten over, in de nieuwe dienstregeling 38 minuten. Van Harlingen naar Zwolle ga je wel een minuut langer over je reis doen. Reizigers die vanuit Zwolle en via Leeuwarden naar Harlingen Haven gaan, om daar de boot naar Vlieland of Terschelling te pakken, zijn 2 minuten langer onderweg.

Leeuwarden - Zwolle

Aan de NS-dienstregeling tussen Leeuwarden en Zwolle verandert niets.

Nieuws

menu