In beeld: Het rijke acteursleven van Rutger Hauer

Rutger Hauer en Monique van de Ven in Turks Fruit. FOTO ANP

Na een kort ziekbed overleed Rutger Hauer vrijdag in zijn woonplaats Beetsterzwaag. Hij werd 75 jaar. Door de jaren heen speelde hij talloze rollen in binnen- en buitenland.

Meer dan honderd titels telt de filmografie van Rutger Hauer, waarvan de meeste niet in het Nederlands. Rutger Hauer is daarmee de succesvolste Nederlandse acteur in het buitenland.

Bekijk hier een kort foto-overzicht van een aantal rollen die hij in zijn rijke carrière heeft gespeeld.

Rutger Hauer speelde August Schultz, een SS-officier, in de Nederlandse oorlogsfilm Pastorale 1943 uit 1978. Wim Verstappen was de regisseur van de film, die gebaseerd was op het gelijknamige boek van Simon Vestdijk.

In de film The Salute of the Jugger uit 1989 speelde Hauer de hoofdrol van Sallow. De Australisch-Amerikaanse sciencefictionfilm werd geregisseerd door David Peoples.

Als koning Vortigern verscheen Hauer in de film Merlin uit 1998. Merlin is een Brits-Amerikaanse film van regisseur Steve Barron, gebaseerd op de Arthurlegende.

Rutger Hauer kreeg in 2009 de Gratamaprijs, een cultuurprijs van de gemeente Smallingerland. Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag waren (bijna) 65 Friese paarden komen opdraven, waarvan Hauer er eentje besteeg voor een rondje.

Hauer speelde in Ladyhawke (1985) kapitein Étienne Navarre. Navarre en zijn geliefde Isabeau d’Anjou (Michelle Pfeiffer) konden elkaar nooit aanraken, omdat Navarre ‘s nachts in een wolf veranderde en Isabeau overdag juist in een havik veranderde.

Samen met Carice van Houten speelde Hauer de hoofdrol in de film Black Butterflies uit 2011. In de film speelde Hauer vader Abraham Jonker, als minister van censuur voorstander en handhaver van de apartheid.

Eén van Hauers bekendere rollen was de rol van Floris van Rozemond in de televisieserie Floris, die in 1969 werd uitgezonden door de NTS. De serie bestond uit twaalf zwart-witafleveringen.

In 1977 speelde Hauer de rol van Erik Hazelhof Roelfzsema, ook wel de Soldaat van Oranje. Op de foto Andrea Domburg als Koningin Wilhelmina, die hier uit een vliegtuig stapt en voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem zet na haar gedwongen verblijf in Engeland tijdens de oorlog. Erik Hazelhof Roelfzsema helpt haar met uitstappen. De film betekende de internationale doorbraak voor filmregisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman, en de acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.

Nieuws

Meest gelezen