In MCL, Tjongerschans, Antonius en Nij Smellinghe werden in 2020 veel minder baby's geboren

FOTO CORNE SPARIDAENS Foto: corne sparidaens

Er zijn in 2020 beduidend minder baby’s in de vier Friese ziekenhuizen geboren dan in 2019. In totaal gaat het om 5274 baby’s, ruim 7 procent minder dan in 2019.

Het totaal aantal geboortes in Friesland nam eveneens af, maar dit bleef volgens de meest actuele cijfers van het CBS beperkt tot zo’n 2 procent. Verschillende verloskundigen spraken begin deze week in de Leeuwarder Courant al hun vermoedens uit over een stijging van het aantal thuisbevallingen, als gevolg van de coronacrisis.

Nij Smellinghe (Drachten) zag het aantal geboortes het hardst dalen, met 13 procent (van 1079 naar 936). Bij MCL (Leeuwarden) daalde dit met 9 procent en bij Antonius (Sneek) met ruim 6 procent. In Tjongerschans (Heerenveen), dat sinds oktober 2019 lachgas gebruikt voor pijnbestrijding, bleef het aantal geboortes nagenoeg gelijk. Een verklaring hebben de ziekenhuizen nog niet. Mogelijk speelt de coronacrisis een rol. Er golden soms restricties, zo waren er periodes dat de eigen verloskundige de bevalling niet mocht doen en er is beperkt bezoek welkom.

In de Friese ziekenhuizen werden in 2019 meer baby’s dan ooit geboren. Overigens komen er ook nakomelingen van inwoners van andere provincies ter wereld, terwijl sommige Fries geregistreerde baby’s in bijvoorbeeld het UMCG in Groningen het levenslicht zien. De woonplaats van de ouders is voor het CBS leidend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Medisch / Zorg