In Friesland zijn vorig jaar veel minder kantoren en winkels omgevormd tot woningen

Minder kantoren omgebouwd tot woning in 2020 ANP

In Friesland zijn vorig jaar veel minder woningen ontstaan door omvorming via kantoren, winkels en andere gebouwen. De terugval is echter logisch verklaarbaar.

Het gaat over 2020 om 320 woningen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een behoorlijke daling ten opzichte van 2019, toen de provincie met 745 omgevormde woningen een piek kende. Die zat met name in de vijfhonderd studentenwoningen die in het voormalige Aegon-gebouw in Leeuwarden werden opgeleverd. Omdat er in Friesland vorig jaar niet opnieuw zo’n project uit de grond is gestampt, is de daling niet direct opvallend. Dit is in lijn met de jaren daarvoor.

De gemeente Leeuwarden had met 135 nieuwe woningen het grootste aandeel, gevolgd door Súdwest-Fryslân (80) en Weststellingwerf (75).

De Friese cijfers komen overeen met de landelijke trend dat kantoren in 2020 minder vaak zijn omgebouwd tot woning. Vooral daardoor werden er minder huizen opgeleverd die voorheen een andere functie hadden.

Vorig jaar zijn er landelijk 10.200 woningen bijgekomen door kantoren, winkels en andere gebouwen waarin niet werd gewoond om te bouwen. In 2018 en 2019 waren dat er nog ruim 12.000 per jaar. De afname komt niet alleen omdat minder panden zijn getransformeerd tot huis, maar ook omdat zo’n verbouwing gemiddeld minder nieuwe woningen opleverde.

Tot woning omgebouwde panden betreffen vaak een kantoor, in een derde van de gevallen. Maar in 2020 werden vergeleken met een jaar eerder 2100 minder huizen opgeleverd die voorheen een kantoor waren. Er kwamen juist meer woningen bij in gebouwen die voorheen een maatschappelijke functie hadden, zoals een school of een sporthal.

De verbouwde panden waren in 2020 goed voor 11 procent van alle nieuw opgeleverde woningen. De meeste nieuwe huizen betreffen nieuwbouw. Vorig jaar ging het hierbij om bijna 70.000 woningen.

Nieuws

menu