Imponerende video: roofvogels jagen op kolkende spreeuwenwolk Reduzum

Siep van Lingen uit Reduzum legde indrukwekkende beelden vast van jagende torenvalken, die een kolkende wolk spreeuwen induiken. Het gaat gepaard met een hoop lawaai.

,,De spreeuwen zitten al wekenlang verderop in het dorp. Ik had steeds geen tijd, maar op een gegeven moment besloot ik de camera maar eens op te stellen om ze te filmen’’, zegt Van Lingen, die tientallen jaren vaste fotograaf van de Leeuwarder Courant is geweest. Zijn filmpoging had veel succes.

Het resultaat is verbluffend. De spreeuwen schieten in de meest wonderlijke vormen rond, terwijl een paar roofvogels erop af duiken. ,,Dat moeten torenvalken zijn, dat kun je horen aan hun gekrijs’’, zegt Van Lingen. De valkjes zitten vaak bij hem in de buurt. Of ze ook daadwerkelijk spreeuwen te pakken krijgen, valt niet te zien op de video.

Herrie en poep

De spreeuwen hingen wekenlang rond op dezelfde plek in het dorp, tot grote irritatie van de bewoners. Ze poepten de buurt onder en maakten een hoop herrie. Inmiddels lijken ze echter te zijn verkast.

De omgeving van Reduzum was altijd al een populaire winterhangplek voor de spreeuwen. ,,Ze zaten vaak bij de afslag Sneek, daar heb je veel struiken, maar de laatste tijd zoeken ze blijkbaar hun toevlucht in Reduzum’’, zegt Van Lingen.

Wanneer het voorjaar begonnen is, komt sowieso een einde aan de zwermen, want dan zoeken de parmantige glimmende vogels de daken van huizen op om te broeden.

Nieuws

menu