Ilja (24) uit Leeuwarden heeft een nieuwe nier & genieten in Ureterp tijdens Oerrock: dit is het goede en opmerkelijke nieuws van deze week

Beeld: LC

Beeld: LC

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede en opmerkelijke nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen. Deze week onder andere: prachtig nieuws voor Ilja uit Leeuwarden, een uitverkocht Oerrock in Ureterp en molenliefhebbers opgelet.

De bestuurder van een scootmobiel is donderdagmiddag langs de Kromme Wyk bij Drachtstercompagnie door nog onbekende oorzaak naast de weg beland en vervolgens met zijn vierwieler te water geraakt . Omstanders twijfelden niet en haalden de man uit de sloot. De brandweer is nog wel ter plaatse gekomen en heeft geholpen om de scootmobiel uit het het water te vissen. De man moest mee naar het ziekenhuis, maar hij en zijn vrouw zijn de omstanders ongetwijfeld enorm dankbaar

.

Draaiende wieken, een met riet bedekte buitenkant en de zo kenmerkende achthoekige vorm. Aan het Alddiel in Tytsjerk staat een bijzondere molen die geschikt is voor permanente bewoning. Dus heb jij altijd al in een molen willen wonen? Dan kun je misschien je droom waarmaken, want de ‘Swarte Prinsch’ staat te koop. Voor makelaar Bert Adema is het een primeur: ,,Dit is het meest bijzondere dat ik ooit verkocht heb. Dit maak je hooguit één keer in je loopbaan mee.’‘

En dan prachtig nieuws over Ilja Vermunt uit Leeuwarden: hij heeft vorige week een nieuwe nier gekregen. De 24-jarige man kreeg vorig jaar te horen dat hij de Ziekte van Berger heeft, een zeldzame auto-immuunziekte die de nieren aantast. Die gingen in rap tempo minder werken zodat hij op zoek moest naar een donor. ,,De operatie is goed gegaan, de nier deed het meteen. Het is nu wachten tot ik genoeg ben hersteld om terug naar huis te gaan’’, meldt Vermunt. Als het goed gaat, kan hij 10 tot 15 jaar vooruit met het orgaan.

Dankzij supermarktketen Poiesz heeft het Wilhelminapark in Sneek de Julianagondel terug. De stad kreeg dit cadeau dinsdag vanwege het 100-jarig bestaan van de Sneker onderneming. Vanaf het geboortejaar van prinses Juliana in 1909 tot 1936 lag de gondel in de vijver van het park. Van dit exemplaar is een replica gebouwd. Dinsdag werd eveneens een gedenksteen onthuld ter ere van het jubileum aan de Singel, waar het moederfiliaal gevestigd was van 1973 tot 2012.

Wist je dat de gemiddelde man in het verleden 63 liter sterke drank per jaar verzwolg? Nee, nou dan is een bezoekje aan het Historisch Centrum Leeuwarden misschien een aanrader. Een bescheiden tentoonstelling wekt namelijk het kroegleven van vroeger tot leven. Het zaaltje is ingericht als bruin café met een tafel met pluche kleedje, een (helaas lege) jukebox en een tapkast. Op tafel staan al verdwenen spullen - een sigaar in een asbak bijvoorbeeld. Veel nostalgie dus..

En dan nog even over Oerrock, het muziekfestival waar 39.000 kaarten voor zijn verkocht. Waar andere festivals afhaken, of noodgedwongen op de rem gaan staan, groeit Oerrock juist door. Wat is het geheim van de Ureterpers? ,,Us geheim is dat we hast alles mei frijwilligers dogge’’, vertelt Oerrock-voorzitter Sietze Boonstra. ,,Allinnich de lûdsminsken krije betelle.’’ Daarmee kunnen de organisatoren de prijzen laag houden. Winst hoeven ze niet te maken, het is toch vooral een hobby.