Schoonheidsspecialisten dolblij met versoepeling: 'Ik durf het bijna niet te geloven dat we weer open mogen'

Ingegroeide teennagels, vastzittende spieren en achterstallig huidonderhoud: er komt een einde aan nu de contactberoepen weer zijn toegestaan. Tot opluchting van de klanten maar vooral ook tot blijdschap van alle mensen die er hun brood mee verdienen.

Foto:

Foto: ANP

,,Ik durf het bijna niet te geloven dat we weer open mogen.” Ingrid Sikkenga van schoonheidssalon Beau Linda uit Wolvega is nog een beetje beduusd van het nieuws dat contactberoepen vanaf 2 maart weer toegestaan zijn. ,,Ik wil het vanavond wel echt zelf horen.” Maar ondanks het ongeloof is de blijdschap groot. ,,Telefoontjes, facebookberichten, whatsappjes, de agenda begint al aardig vol te lopen nu. Al hanteer ik wel een wachtlijst, want de mensen die het langst wachten op een afspraak zijn nu wel het eerst aan de beurt.”

Naast blijdschap is er bij Sikkenga ook zorg. Want het nieuws van de versoepeling komt tegelijk met de berichten over de toename van het aantal besmettingen . ,,Dat verbaast me, en maakt me ook bang dat het een tijdelijke versoepeling is.” Dat het werk in haar salon veilig is, daarover heeft Sikkenga geen twijfel. ,,Ik draag een mondkapje, alles wordt na iedere behandeling schoongemaakt, we vragen altijd naar iemands gezondheidstoestand. Nee, veiligheid is het probleem niet.”

'De besmettingcijfers gaan wel omhoog, dus het lijkt niet logisch dat we juist nu weer aan het werk mogen'

Pedicure Lili Lemmink uit Leeuwarden was niet verbaasd dat de deuren weer open mogen. ,,Nee, dat kwam niet onverwacht omdat je de laatste dagen al zag dat de kappers weer open mogen. En als zij wel aan het werk kunnen, zie ik geen reden waarom pedicures dat niet zouden mogen.” En toch zorgt het nieuws ook voor gemengde gevoelens. ,,De besmettingcijfers gaan wel omhoog, dus het lijkt niet logisch dat we juist nu weer aan het werk mogen. Misschien dat dat wat met de verkiezingen te maken heeft? Voorheen was er geen versoepeling bij stijgende aantallen besmettingen.”

Voor veel cliënten van Lemmink zal heropening een opluchting betekenen. ,,Er zijn genoeg klanten die de laatste tijd erg veel last hebben van hun voeten omdat ze niet behandeld mochten worden. Ik ben zelf ook medisch pedicure, en mensen met een medische indicatie mochten wel behandeld worden. Maar dan heb je het vaak over mensen met bijvoorbeeld suikerziekte . De ingegroeide teennagel mocht niet behandeld worden.”

Tineke Outhuijse is masseur met een praktijk aan huis in Harlingen. ,,Ik wist niet dat we weer open mochten”, reageert ze dinsdagmiddag. ,,Wel een beetje onverwacht maar ik wil heel graag weer aan het werk!”

Ondanks dat het nieuws onverwacht komt, groeide de hoop wel de afgelopen dagen. ,,Het aantal bezwaren tegen de lockdown neemt toe. Daar hadden we het net nog over.”

Half december sloot Outhuijse gedwongen haar praktijk. Steun van de overheid was er niet. ,,Ik werk parttime en mijn kosten zijn te laag om in aanmerking te komen voor steunmaatregelen. Dat is wel het kromme: ik mocht niet werken maar een tegemoetkoming zat er ook niet in.”

'Ik ga weer open!'

Voor haar klanten betekent de heropening een opluchting, denkt Outhuijse. ,,Ik heb tussendoor wel contact met hen gehad. Er zijn klanten met zware beroepen die hier regelmatig voor ‘onderhoud’ komen. Maar ook mensen met plotselinge klachten die ik behandelde, hebben de massages moeten missen. Ik denk dat ze heel blij zijn dat ze weer geholpen kunnen worden.”

Net als Lemmink heeft Outhuijse haar bedenkingen over de versoepeling voor de contactberoepen, ook omdat het aantal besmettingen weer oploopt. ,,Ik denk het toch de druk is geweest omdat de maatregelen wel lang duurden. En misschien de verkiezingen? Maar voor nu ben ik gewoon blij, ik ga weer open!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus